verstilde verhalen

Podcast Verstilde Verhalen #10: Angst en moed bij NS medewerkers in de oorlog

Oorlogsmonumenten als herinnering aan de Tweede Wereldoorlog: er zijn er zo’n 4000 van in Nederland. Achter al deze gedenktekens schuilt een verhaal. De MAX/NPO Radio 1-podcast Verstilde Verhalen vertelt het verhaal van 12 van deze – voor de meeste mensen onbekende – monumenten.

Plaquettes

Op heel veel stations in Nederland zijn kort na de Tweede Wereldoorlog kleine koperen plaquettes geplaatst voor omgekomen medewerkers van NS tijdens de oorlog. De oorzaak van hun overlijden is heel divers. Zo zijn er Joden die ontslagen werden en die omkwamen in vernietigingskampen, maar er kwamen ook NS-medewerkers om het leven door bombardementen (zowel Duitse als geallieerde aanvallen).

Pijnlijke geschiedenis

De geschiedenis van de NS in de Tweede Wereldoorlog is een pijnlijke: het bedrijf werkte mee aan de transporten van de Joden, Roma en Sinti. Daarom is NS in 2019 begonnen met het uitbetalen van vergoedingen aan de slachtoffers van die transporten. Hoe vonden de medewerkers van de spoorwegen het om indirect voor de Duitsers te moeten werken? Was er sprake van sabotage? Verzet? Of overheerste de angst?

Verhalen achter de plaquettes

In deze aflevering van Verstilde Verhalen kijken we naar de verhalen achter 2 van de NS plaquettes in Brabant: die in de locomotievenwerkplaats van de NS in Tilburg (tegenwoordig de LocHal) en op het station in Roosendaal.

Geïnterviewden in deze podcast zijn: Jan Wouters (oud NS-medewerker die ervoor zorgde dat de plaquette van de werkplaats in Tilburg niet in een bureaula verdween), de 96-jarige Jack Vermeulen (oud NS medewerker in Tilburg) en spoorweghistoricus Marius Broos uit Roosendaal.

Beluister de podcast:

De podcast Verstilde Verhalen is te beluisteren vanaf 22 januari 2020 op MAX Vandaag en nporadio1.nl.

(Foto: Marius Broos)

Geef een reactie