NS

NS voert zitplaatszoeker in op meer trajecten

Een zitplaats vinden in een overvolle trein: ga er maar aan staan. Om deze zoektocht makkelijker te maken voert de NS sinds 2018 een proef uit met een speciale online zitplaatszoeker op het traject Arnhem-Den Bosch. Deze test blijkt zeer succesvol, waardoor de NS de zitplaatszoeker nu ook beschikbaar wil stellen op andere trajecten. 

Zo werkt de zitplaatszoeker

De zitplaatszoeker kan geraadpleegd worden via de NS Xtra-app en laat reizigers via een lichtjessysteem weten groot groot de kans is dat zij een zitplaats zullen vinden in het rijtuig waarin zij zich bevinden. Een groen lampje betekent dat er voldoende zitplaats is, oranje geeft aan dat er nog enkele plekken zijn en rood betekent dat de coupé vol is. Ook rijtuigen die zich verderop in de trein bevinden worden weergegeven op de app. Als het daar minder druk is, kunnen reizigers ervoor kiezen om hier een stoel te zoeken.

Sensorensysteem

De kansberekening in de app wordt gedaan door in het spoor ingebouwde sensoren die het gewicht van een rijtuig meten. Daardoor is in te schatten hoeveel mensen zich hier al bevinden en hoeveel stoelen er dus ongeveer bezet zijn. Niet alle Nederlandse sporen hebben zo’n sensorensysteem, maar de NS hoopt dit in 2020 te realiseren. Toch zijn er al ook al veel spoortrajecten die wel sensoren hebben, waardoor de NS de zitplaatszoeker nu op meerdere plekken kan invoeren. Zo kunnen reizigers op de routes Den Haag-Haarlem en Utrecht-Nijmegen er straks gebruik van maken. De zitplaatszoeker blijft ook beschikbaar op het testtraject Arnhem-Den Bosch.

De NS is van plan om de zitplaatszoeker stapsgewijs in te voeren, dus niet iedereen zal er op zeer korte termijn gebruik van kunnen maken.

Bron: NS, ANP, AD.

Geef een reactie