Wintersporters

Wintersporters hebben dit jaar veel meer en ernstiger ongelukken

Vergeleken met voorgaande jaren zijn er veel meer wintersporters met ongelukken. Bij de alarmcentrales komen niet alleen meer meldingen over ongelukken binnen, die ongelukken zijn ook ernstiger dan voorheen.

Steeds ernstiger letsel

Bij de ANWB Alarmcentrale hebben zich tot nu toe al ruim 800 wintersporters gemeld, die op drukke skipistes vooral letsels aan knie, enkel, arm en pols opliepen. Bij alarmcentrale Eurocross Assistance is het aantal meldingen sinds het begin van het jaar met 10 procent toegenomen vergeleken met vorig jaar. In totaal zijn er bij deze alarmcentrale tijdens het wintersportseizoen tot nu toe zo’n 600 meldingen van ongelukken binnen gekomen.

De meest voorkomende letsels die bij Eurocross Assistance worden gemeld zijn gebroken onderbenen, schouderbreuken en kniebandletsel. Het aantal hersenschuddingen is afgenomen. “Wij hebben de indruk dat het letsel steeds ernstiger wordt. We zien bijvoorbeeld ook veel mensen met een bekkenbreuk, gescheurde milt of wervelfractuur”, zegt Nicole Bootsma, arts bij Eurocross.

Oorzaken

Volgens de ANWB worden de ongelukken vooral veroorzaakt door drukte op de skipistes. Eurocross Assistance gaat samen met het Leids Universitair Medisch Centrum nog onderzoeken wat de oorzaken zijn van de ernstigere verwondingen dit seizoen.

Voorjaarsvakantie

Tijdens de voorjaarsvakantie gaan er nog eens zo’n 400.000 Nederlanders op wintersport. Komend weekend begint de voorjaarsvakantie in het noorden van het land. De week erna volgen de regio’s midden en zuid. De populairste wintersportbestemming is Oostenrijk. Frankrijk is volgens de ANWB een goede tweede, gevolgd door Duitsland en Zwitserland. Vrijdag 17 en zaterdag 18 februari 2017 verwacht de ANWB topdrukte op de wegen in Frankrijk en Duitsland richting wintersportoorden.

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reactie

    kristien12 says:

    Skiën is een sport waar je goed voor moet trainen. Velen denken er misschien te licht over en zijn niet voorbereid. De après-ski zal ook wel invloed hebben. De mensen overschatten zichzelf en denken niet aan de gevolgen. Als je wat breekt moet een ander voor je zorgen en je baas zal ook niet blij zijn met je. Nog afgezien van de kosten.