Wetenschap

Weekend van de Wetenschap: waar moet u zijn?

Altijd al samen met uw (klein)kinderen een kijkje in de keuken willen nemen van grote bedrijven, musea, ziekenhuizen of universiteiten? Dat kan tijdens het Weekend van de Wetenschap op 7 en 8 oktober 2017. Wij maken een selectie van de instanties die u kunt bezoeken.

Achter de schermen bij Pieterburen

Medewerkers van Zeehondencentrum Pieterburen in Pieterburen (Groningen) geven zowel op 7 als 8 oktober een kijkje achter de schermen. U kunt zien hoe de zeehondjes worden opgevangen en een presentatie bijwonen waarin een bioloog vertelt hoe het is gesteld met de zeehonden in Nederland.

Kasboekje van Nederland: was vroeger alles beter?

‘Vroeger was alles beter’ is een veelgehoorde uitspraak, maar is dat wel echt zo? Tijdens een lezing op 8 oktober 2018 probeert onderzoeker Ruben Peeters van de Universiteit Utrecht te achterhalen of deze uitspraak van toepassing is op het drijven van handel. Want zakendoen zonder tussenkomst van een bank klinkt zo makkelijk, maar is het dat ook echt?

Binnenkijken bij het VU medisch centrum

Het VU medisch centrum in Amsterdam opent de deuren in het weekend van 7 en 8 oktober 2017. Dit ziekenhuis biedt heel veel activiteiten aan, zoals het maken van een heuse EEG-scan van uw eigen hoofd. Zo’n EEG meet de elektrische activiteit in het brein en maakt de hersengolven zichtbaar. Deze activiteit kunt u alleen doen op 7 oktober. Kijk op de site van het VUmc voor meer informatie over de EEG en andere activiteiten die het aanbiedt.

Bekijk de radiotelescoop van Dwingeloo

Radiotelescopen houden zich bezig met radiosterrenkunde, maar wat is dat eigenlijk? Hier kunt u achter komen tijdens een bezoek aan de radiotelescoop in Dwingeloo (Drenthe). Ook kunt u hier meten hoeveel radiostraling u zelf uitstraalt. Let op: deze activiteit kunt u alleen ondernemen op 8 oktober 2017.

Rondneuzen in de archieven van de Koninklijke Bibliotheek

115 kilometer: zo lang is de rij met boeken, tijdschriften en kranten die de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag bewaart. Aller geschriften gaan over Nederland en moeten goed bewaard worden. Dit wordt de collectiebewaarders van de bibliotheek soms lastig gemaakt door zogenoemde erfgoedeters. Op 7 oktober kunt u zien welke maatregelen er worden genomen tegen deze beestjes. Let op: de archieven zijn alleen open op 7 oktober van 12.00 tot 13.45 uur. U kunt zich kosteloos aanmelden voor deze activiteit op de site van de Koninklijke Bibliotheek.

Wilt u weten welke instellingen u nog meer kunt bezoeken, o zoekt u meer informatie over bovenstaande opties? Kijk dan op de site van het Weekend van de Wetenschap.

(Bron: website Weekend van de Wetenschap)

 

Geef een reactie