Weekend van de Wetenschap 2022

Weekend van de Wetenschap 2022: terug op locatie, evenementen in heel Nederland

De 1e en 2e dag van oktober 2022 staan in het teken van de wetenschap. Op diverse plaatsen in heel Nederland vindt het Weekend van de Wetenschap plaats. Universiteiten en bibliotheken, maar ook het KNMI en het RIVM openen hun deuren voor het publiek. Wat is er allemaal te doen?

Wat is het Weekend van de Wetenschap?

Dit initiatief is in het leven geroepen om de wetenschap op een laagdrempelige manier onder de aandacht te brengen. Jongere én oudere bezoekers, van 8 tot 88 jaar, kunnen een kijkje nemen op plekken die normaal gesproken gesloten blijven. Dat kan een laboratorium zijn, maar ook een restauratieruimte in een museum. Dit hoeft in 2022 niet altijd meer op afstand en via een livestream. De meeste betrokken locaties zijn weer opengesteld voor publiek.

Nieuw: de 9 hotspot-locaties

8 Nederlandse steden huisvesten de zogeheten hotspot-locaties, waar meerdere activiteiten op korte afstand van elkaar zijn. 2 van die Weekend van de Wetenschap-hotspots vindt u in Utrecht. In het Utrecht Science Park opent de Universiteit Utrecht zijn deuren en kunt u kennismaken met de diverse disciplines. Daarnaast werken het Hubrecht Instituut, het Westerdijk Instituut en de Regeneratieve Geneeskunde Utrecht (RMU) samen, onder de noemer De Diepte In!

Door naar het Amsterdam Science Park, waar de universiteit – gespecialiseerd in de bètawetenschappen – eveneens zijn deuren opent. Verderop in Noord-Holland is de voormalige marinewerf Willemsoord in Den Helder te bezoeken. Aan de andere kant van de Afsluitdijk kunt u terecht bij Friesland | Leeuwarden en bij Zpannend Zernike in Groningen. De Rijksuniversiteit van Groningen, die een dependance in Leeuwarden heeft, doet namelijk ook mee aan het Weekend van de Wetenschap.

De laatste 3 hotspots zijn te vinden in het zuiden van het land. De Bibliotheek van Zeeland in Middelburg is voor 1 keer een laboratorium voor kinderen (waar u uiteraard ook van harte welkom bent). De Spoorzone in Tilburg combineert natuur met wetenschappelijk onderzoek. Tijdens het Weekend van de Wetenschap kunt u ook in Limburg terecht. Industriecomplex Chemelot in Geleen houdt een open dag.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Meer Weekend van de Wetenschap-aanraders

Naast de hotspots zijn er nog veel meer mogelijkheden tijdens het Weekend van de Wetenschap. Denk bijvoorbeeld aan museum Allard Pierson in Amsterdam, de Bootbouwschool in Broek op Langedijk, de Universiteit van Maastricht, het Zeehondencentrum in Pieterburen of het Hunebedcentrum in Borger. En als u toch in (de buurt van) de Utrechtse hotspots bent, het KNMI in De Bilt is ook toegankelijk. Het RIVM (Bilthoven) daarentegen biedt alleen virtuele bezoekjes aan.

Meer informatie

Via de website van het Weekend van de Wetenschap vindt u informatie over de hotspots, alle deelnemende instanties en een interactieve kaart met alle activiteiten bij u in de buurt. Wilt u een bezoekje brengen aan 1 of meerdere activiteiten? Controleer dan wel of deze alleen op 1 oktober 2022, alleen op 2 oktober 2022 óf op beide dagen plaatsvindt. Alle bovengenoemde activiteiten zijn gratis, maar voor sommige moet u zich wel van tevoren aanmelden.

(Bron: Weekend van de Wetenschap 2022, Quest, Regio Noordkop. Foto: Weekend van de Wetenschap 2022)

Geef een reactie