Online oefenen voor doktergesprek met De Oefendokter

Bezoekjes aan de arts zijn vaak kort, waardoor het voor de patiënt erg belangrijk is om zo snel mogelijk uit te leggen wat er mankeert en goed op te letten welk advies de dokter geeft. Voor veel oudere mensen is dit lastig, waardoor zij soms met een onzeker gevoel de deur weer uitlopen. Om dit soort situaties voortaan te voorkomen, lanceert Universiteit Utrecht de online applicatie De Oefendokter. Hiermee kunnen patiënten thuis een gesprek met de dokter oefenen. 

Communicatievaardigheden testen

Artsen in Spe kunnen al langere tijd met een virtuele assistent hun communicatievaardigheden oefenen, maar bij de Universiteit Utrecht zijn ze ervan overtuigd dat dit soort vaardigheden ook zeer belangrijk zijn voor patiënten. “Je ziet dat vooral oudere mensen tijdens een doktersgesprek soms niet binnen korte tijd kunnen vertellen wat precies het probleem is en zo belangrijke zaken niet vertellen. Dat zorgt voor onzekerheid en kan ervoor zorgen dat zij misschien niet de juiste behandeling krijgen”, vertelt Johan Jeuring, projectleider van De Oefendokter.

Online testgesprek

Met De Oefendokter kunnen patiënten een gesprek met de arts alvast oefenen. “Aan de hand van een virtueel assistent kunnen mensen het gesprek doorlopen. Deze geeft aan wat er goed gaat en waar er ruimte is voor verbetering. Zo weten mensen waar de aandachtspunten liggen en zij zijn beter voorbereid op de daadwerkelijke ontmoeting”, legt Jeuring uit.

virtueel assistent oefendokter

Zo ziet de virtueel assistent van De Oefendokter eruit.

De applicatie is beschikbaar via oefendokter.nl en wordt in de middag van 6 december 2018 gelanceerd. De website blijft in eerste instantie 1 week beschikbaar, maar de intentie van de Universiteit Utrecht is om de website op den duur permanent in de lucht te houden.

Cursus op maxvandaag.nl

Naast oefendokter.nl, kunt u zich ook op een doktersbezoek voorbereid met de cursus ‘Voorbereiden op een doktersbezoek’. Hierin wordt u stapsgewijs uitgelegd hoe u dit het best kunt doen.

(Bron: Universiteit Utrecht, archief)

Geef een reactie