file

We staan vaker en langer in de file

Voor automobilisten begint 2017 niet goed: we staan namelijk vaker en langer in de file. Ten opzichten van het eerste kwartaal in 2016 is het aantal files met 3 procent toegenomen. Dat meldt de ANWB. 

Avondspits het zwaarst

Het is niet zozeer de ochtendspits, maar vooral de avondspits die in zwaarte is toegenomen. De ochtendspits is vergelijkbaar met vorig jaar. De filezwaarte, dat is de lengte van de file keer de duur, in de avondspits stijgt met 8 procent. “Uit de cijfers blijkt dat op alle wegen de totale reistijd in minuten is toegenomen. Vooral op de wegen in de provincie Noord-Brabant waren automobilisten de afgelopen 3 maanden veel langer onderweg dan vorig jaar”, aldus de ANWB.

Oorzaak

Een duidelijke oorzaak is er niet. Door de economische groei pakken we vaker de auto, maar ook de 65-plussers zijn meer op de weg te vinden. Zij starten bij voorkeur wat later op de dag, wat een verklaring geeft voor het gelijk blijven van de ochtendspits. Ze lijken daarentegen de avondspits niet te mijden om weer naar huis te keren.

Belangrijkste knelpunten

In de ochtendspits zijn de grootste knelpunten de A27 Almere richting Utrecht, tussen Hilversum en Bilthoven en de A16 Breda richting Rotterdam tussen Zevenbergschen Hoek en knooppunt Klaverpolder. In de avondspits is het aansluiten op de A27 Utrecht richting Breda, bij de afrit Noordeloos. Ook is het druk op de A1 Amsterdam richting Amersfoort, tussen het knooppunt Eemnes en Soest.

(Bron: ANP/ANWB)

Geef een reactie