Berlijn

Maxime op reis: Berlijn

Onder de noemer ‘Maxime op reis’ leest u regelmatig verhalen over de eigen reiservaringen van de redactie van MAX Vandaag. Deze keer reizen we naar de Duitse hoofdstad Berlijn, een plek met een heftige geschiedenis die steeds voelbaar is.

Scheiding tussen oost en west

Berlijn is anno 2017 een moderne stad, maar niet zo lang geleden is dit compleet anders. Tot 1989 staat hier de Berlijnse Muur, het symbool van de koude oorlog die de wereld tot dat jaar in zijn greep heeft. Inmiddels is dit al 28 jaar geleden, maar wie Berlijn bezoekt, merkt duidelijk dat deze stad nog steeds niet écht 1 geheel is.

Bernauer Strasse

Na een 6 uur durende treinrit vanuit Nederland komen we aan op het hoofdstation. Het is prachtig en staat in het voormalige Oost-Berlijn. Vanaf dit station nemen wij de tram naar het huis van een kennis die momenteel zelf op vakantie is, waardoor wij in haar huis kunnen verblijven. Na 5 minuten rijden veranderen de gebouwen aan de kant van de weg van statig in het type Sovjet Unie-flat. We stappen uit aan de Bernauer Strasse, een straat die ten tijde van de Koude Oorlog deels in het oostelijke en deels in het westelijke gedeelte ligt. Overal op de grond wordt met staven aangegeven waar de grens precies loopt. Ook staat er een gedenkcentrum en nog een stuk van de muur.
bernauer strasse

De muur is nog steeds aanwezig

We lopen naar het huis van de kennis en bergen onze spullen op. Direct daarna lopen we naar de Bernauer Strasse, want het loopt al tegen de avond. Eenmaal daar aangekomen, bekijken we een overgebleven stuk Berlijnse Muur. Naast het stuk muur ligt een klein gedenkpark waar veel informatie te vinden is over hoe de straat eruit zag voordat de muur er dwars doorheen gebouwd is. We zien foto’s van de sloop van mooie huizen en een kerk. In het nabijgelegen gedenkcentrum is veel te lezen over de mensen die in 1961 in deze straat wonen. Het is in dat jaar dat de Berlijnse Muur een feit wordt. Erg indrukwekkend, net als het uitzicht vanaf de bovenste verdieping van het gedenkcentrum. Wie daar naartoe gaat (dit kan per trap en lift) ziet het stuk muur dat langs de straat staat van bovenaf. Wat vanaf de grond niet opvalt, is dat er eigenlijk 2 stukken staan met daar tussenin een braakliggend tussengebied met wachttorens. Dit tussengebied moet ervoor zorgen dat over de muur klimmen een minder aantrekkelijke optie is. Wij vinden dit bijzonder om te zien, want nergens anders in de stad is de muur nog zo nadrukkelijk aanwezig.
wall-memorial

Mauerpark

Na dit bezoek gaan we eten in een restaurant achter het nabijgelegen Mauerpark. Dit park in de wijk Mitte is populair onder Berlijners en toeristen, want elke zondag is er een gigantische vlooienmarkt. We gaan relatief vroeg slapen, want zo’n treinreis van 6 uur is toch wel vermoeiend.

Stadsbus 100

Na een nacht slapen besluiten we een rondritje te maken met stadsbus 100. Bus 100 is een goed alternatief voor iedereen die de stad graag bekijkt vanuit de bus, maar niet te veel wil betalen voor een toeristische bus. De 100 rijdt langs alle hoogtepunten van de stad: hij start op Bahnhof Zoo, gaat langs Alexanderplatz en rijdt zo naar Unter den Linden, de laan die leidt naar de Brandenburger Tor. Openbaar vervoer in Berlijn is overigens vrij goedkoop. We hebben meteen bij aankomst een Berlin Card gekocht, die ervoor zorgt dat we 72 uur lang met elke vorm van openbaar vervoer mogen zonder dat extra hoeven te betalen.
bus 100

Duits Historisch Museum

Na een tochtje van 15 minuten met stadsbus 100, stappen wij uit nabij het museumeiland. Dit is een plek in de stad waar alle grote musea zich bevinden. Wij kiezen ervoor om het Duits Historisch Museum te bezoeken. Dit blijkt geen verkeerde keuze. Hoewel het gedeelte over de Koude Oorlog vrij klein is, wordt de Tweede Wereldoorlog uitvoerig behandeld op een zeer interessante wijze. Met name de uitvoerige informatie over de situatie in het Duitsland van vlak voor de oorlog, is erg interessant. Het is een enorm museum, dus we hebben niet heel veel tijd meer voor een 2de activiteit op deze dag.
duits historisch museum

Dom van Berlijn

Gelukkig is de prachtige Berliner Dom nog geen 100 meter verderop. Deze kerk is een van de binnenkant nóg mooier dan van de buitenkant, weten we als we entree hebben betaald. De plafonds zijn eindeloos en overal is het goud wat er blinkt. Wie goed ter been is, kan ervoor kiezen om de toren van de dom te beklimmen. Vanaf dat punt heeft u een prachtig uitzicht over de stad.

berlijnse dom
berliner dom
uitzicht-over-de-dom

Nadat we de Dom uitkomen, is het al 8 uur ‘s avonds en besluiten we in een restaurant in de buurt te gaan eten. Een grote zak geld meenemen hoeft overigens niet om uit eten te gaan in Berlijn.

Onkel Toms Hütte

We zijn vrij kort in Berlijn, dus onze laatste, volle dag is alweer aangebroken. We zoeken naar een bijzondere activiteit, dus besluiten we de metro richting het uiterste zuidwesten van de stad te nemen. Hier ligt een bijzondere wijk: Onkel Toms Hütte. Dit gedeelte van Berlijn is zeer kleurrijk en bestaat uit woningen die in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw zijn gebouwd voor de arme arbeiders. Naast veel prachtig gekleurde huizen, bezit de buurt ook veel groen. Prima locatie voor een wandeling, vinden wij.
onkel-toms-hutte  onkel-toms-1

Karl-Marx-Allee

Na deze activiteit is er nog alle tijd voor een tweede. Wij besluiten de stad te doorkruisen en uit te stappen bij de voormalige Oost-Berlijnse metrohalte Frankfurter Tor. Dit drukke kruispunt brengt verschillende straten samen, waaronder de Karl-Marx-Allee. Dit is een enorme straat met aan weerszijde grote gebouwen in Sovjet Unie-stijl. Niet zo gek, want deze straat is ooit de paradestraat van de DDR. Hier vindt jarenlang de militaire parade plaats op 1 mei, de Dag van de Arbeid.
Karl-Marx-allee

Wij lopen over de straat en eten een stukje taart bij een gezellige bakkerij. Een goede afsluiter van een geslaagde stedentrip, vinden wij.

Extra

Wij hebben tijdens deze stedentrip maar een beperkt aantal dingen kunnen doen, maar Berlijn heeft enorm veel te bieden. Uit eerdere ervaringen weten we dan ook dat de volgende musea en plekken een bezoek waard zijn.

Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie is ooit een controlepost aan de grens tussen Oost- en West-Berlijn. Anno 2017 is het een museum over de tweedeling van de stad.|

checkpoint charlie

DDR Museum

Wilt u graag zien hoe een gemiddelde inwoner van de DDR (Duitse Democratische Republiek, het communistische oosten van Duitsland) heeft geleefd? Dan doet u er goed aan om een bezoek te brengen aan het DDR Museum. Let op: Het is een vrij klein museum en het is er vaak erg druk.

Park Tempelhof

Aan de rand van Berlijn ligt park Tempelhof, dat tot 2008 dienst doet als vliegveld. Het is geen mooi park met prachtige bloemen, maar wel een plek van veel historische waarde. Daarnaast staan ook de originele gebouwen er nog en zijn de landings- en startbanen nog intact.
Tempelhof

Savingyplatz

Eén van de leukste plekken in Berlijn vinden wij Savingyplatz. Het grenst aan een drukke straat, maar het is er toch erg gezellig door de perkjes met bloemen en goede restaurants rondom. Vergeet ook niet de straten in de buurt te verkennen. Daar staan prachtige huizen en het is er altijd lekker rustig.

Geef een reactie