Voorraad strooizout nu al aangevuld

Hoewel er zomers weer op komst is, is Rijkswaterstaat al bezig met aanvullen van de voorraad strooizout. In de ochtend van 22 augustus 2017 is er een schip aangekomen met aan boord 3 miljoen kilo gladheidsbestrijder.

Aanvullen is nodig

Deze 3 miljoen kilo komt zo vroeg aan, maar waarom? Debby van Slegtenhorst van Rijkswaterstaat laat in het NOS Radio 1 Journaal weten dat zij in de winter niet afhankelijk willen zijn van leveringen die misschien op het laatste moment niet door kunnen gaan, waardoor er een tekort kan ontstaan.

200 miljoen kilo

In totaal zet Rijkswaterstaat in op een voorraad van minstens 200 miljoen kilo. Dit is volgens de instantie genoeg om zelfs tijdens strenge winters gladheid tegen te gaan. In voorgaande jaren is het nog weleens zo dat er tijdens de winter tekorten ontstaan. Dit is bijvoorbeeld het geval in 2010 en 2011. Gemeenten moeten in die jaren soms hun strooibeleid aanpassen, omdat er eigenlijk niet genoeg zout is om de wegen begaanbaar te houden.

Wat doet strooizout?

Strooizout zorgt er bij vorst voor dat gladheid wordt tegengegaan, waardoor weggebruikers gewoon van a naar b kunnen. Het wordt gewonnen in zoutmijnen in bijvoorbeeld Oostenrijk en Duitsland. Vanuit deze landen wordt het naar Nederland verscheept en opgeslagen in 1 van de 4 centrale zoutloodsen. Ook kan het terecht komen bij een regionaal steunpunt, waar er in totaal 56 van zijn.

(Bron: ANP, NOS, Radar)

Geef een reactie