Vliegen op vrijdag de 13e niet populair, maar wel goedkoper en veiliger

Het is goedkoper én veiliger om op vrijdag de 13e te vliegen, maar toch proberen veel reizigers een vliegreis op deze dag te voorkomen, zo blijkt uit onderzoek van vliegticketwebsite tix.nl.

Minder tickets

Uit boekingscijfers en historische vluchtstatistieken die de website analyseerde blijkt dat zelfs het boeken van een vliegticket op vrijdag de 13e wordt vermeden. Bij het vergelijken van boekingscijfers van alle vluchten met vertrek op vrijdag de 13e constateerde tix.nl een verschil van 5,5% ten opzichte van het vrijdagse gemiddelde. Daarnaast boeken mensen minder snel een vliegticket op vrijdag de 13e, ongeacht of zij vervolgens ook deze ongeluksdag vertrekken of niet.

Goedkoop reizen

De lagere boekingscijfers vertalen zich door naar de gemiddelde prijzen van de vliegtickets. Bij vertrek op een vrijdag de 13e is de tarief van een vliegticket gemiddeld namelijk 2,6% lager dan bij vertrek op een willekeurige andere vrijdag.

Veiligheid

Vliegen op vrijdag de 13e is echter een stuk veiliger dan op een reguliere vrijdag, zo blijkt uit bijna 70 jaar aan vluchtstatistieken van de Flight Safety Foundation. Op vrijdag de 13e gebeuren gemiddeld 35 procent minder vliegtuigongelukken dan op een andere dag en zelfs 39 procent minder dan op andere vrijdagen.

Rij 13

Verschillende vliegtuigmaatschappijen besteden aandacht aan het ongeluksgetal. KLM en Lufthansa hebben bijvoorbeeld geen rij 13 aan boord van hun vliegtuigen. Dit is niet omdat deze airlines in ongeluk geloven, maar vooral om discussies met reizigers die niet op deze rij willen zitten te voorkomen. Veel verder dan het overslaan van rijnummers gaan de meeste airlines niet. Zo kunt u op diverse luchthavens gewoon inchecken bij balie 13 en vertrekken vanaf gate 13. Ook wordt vluchtnummer 13 niet geschrapt. De ultieme nachtmerrievlucht voor bijgelovigen vertrok op vrijdag 13 september 2013, toen vlucht 666 met eindbestemming HEL, de luchthavencode van Helsinki, in Kopenhagen op de vertrekborden stond.

(Bron: tix.nl)

Geef een reactie