koning

Vliegen met de koning achter de stuurknuppel

Maakt u wel eens een vluchtje met de KLM, dan kan het zo maar zijn dat de koning aan de stuurknuppel zit. Koning Willem-Alexander vliegt al jaren voor de KLM in een Cityhopper en doet dat meestal in alle anonimiteit.

Niet herkend

Met de vluchten komt de koning aan zijn 150 vlieguren per jaar, die nodig zijn voor zijn brevet. “Ook als we vanuit het bemanningscentrum in KLM-uniform met pet door Schiphol heen lopen, zijn er heel weinig mensen die je herkennen”, vertelt de koning aan De Telegraaf. Soms herkennen passagiers zijn stem bij het omroepen tijdens de vlucht, maar zijn naam hoeft hij dan niet te zeggen. “Het voordeel is dat ik altijd kan zeggen dat ik namens captain en bemanning de passagiers van harte welkom heet.”

Boeing 737

Inmiddels laat Willem-Alexander zich omscholen voor het vliegen van een Boeing 737. Hij denkt “een weekje of 3, 4” nodig te hebben voor de omscholing tot 737-vliegenier. “Theorie, praktijk, simulator en examen. En dan de lijn op.”

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Ceeshm says:

    Dit soort berichten vind ik helemaal niet leuk om onder ogen te krijgen. De schreeuwende en groeiende nood onder mensen die een vliegtuig waarschijnlijk nooit van binnen zullen zien, staat haaks op de vrolijk lachende en royaal op onze kosten flierefluitende Alexander, die naast zijn z.g. drukke ‘werk’ kennelijk alle kans heeft om zijn vlieghobby bot te vieren. Als het al een brevet verdient, dan een van onvermogen.

    oosterwijck says:

    Toevallig kreeg Alexander een gratis cursus “Vliegen in een Boeing 737” van de KLM, op het moment dat hij een privé Boeing 737 kocht (op kosten van de regering, lees belastingbetaler). … Een geluk voor hem omdat hij krap bij kas zit, en zelf geen cursus kan bekostigen.