achteraf betalen

Vanaf volgend jaar kunt u achteraf betalen in het OV

Wie met het openbaar vervoer reist, moet daar momenteel nog vooraf voor betalen. Reizigers zijn verplicht daar een saldo van 10 of 20 euro voor op hun ov-chipkaart te zetten. Vanaf volgend jaar zomer komt echter de mogelijkheid om achteraf te betalen. Ook is het opladen van de ov-chipkaart dan niet langer meer verplicht.

Saldo-loos betalen

De NS gaat NS Flex, zoals de gratis service heet, nog dit jaar met een kleine groep reizigers testen. In de loop van volgend jaar wordt NS Flex gefaseerd mogelijk gemaakt voor reizigers. Met een business card is achteraf betalen al langer mogelijk, maar voor particulieren is deze manier van betalen nieuw. Het is de bedoeling dat saldo-loos betalen voor het gehele openbaar vervoer gaat gelden. Dus ook als er gebruik wordt gemaakt van de bus, tram of metro. De betalingen met andere vervoerders worden verrekend via Translink, stelt de NS.

Ook extra’s worden verrekend

Aan de manier van reizen verandert niets, stelt een woordvoerder van de NS. Reizigers blijven net als nu in- en uitchecken met een ov-chipkaart. Aan het einde van de maand ontvangen zij een factuur. Het verschuldigde bedrag wordt via automatische incasso afgeschreven. Op de factuur staan alle gereden kilometers en kosten. Ook de fietsenstalling en andere extra’s zoals het gebruik van een ov-fiets, huurauto of een taxi worden meegenomen in NS Flex.

App

Er komt ook een app, waarmee reizigers kunnen bekijken wat zij besteden in het openbaar vervoer. Ook kunnen zij onderweg eventueel hun rit upgraden van de tweede naar de eerste klas en hun abonnement aanpassen aan hun reisgedrag. Voor degenen die niet achteraf de rekening gepresenteerd willen krijgen, blijft de optie op saldo blijven reizen overigens gewoon beschikbaar.

(Bron: ANP)

Geef een reactie