trein

Reis met de trein of bus kunt u nu ook achteraf betalen

Het opwaarderen van het saldo op de ov-chipkaart voor een trein- of busreis is niet meer nodig. Vanaf maandag 3 september 2018 kan iedereen zich aanmelden voor NS Flex. Met NS Flex is het mogelijk om de reis met trein of bus achteraf te betalen en er hoeft geen saldo meer op de kaart te staan.

Succesvolle proef

De NS heeft al enige tijd geëxperimenteerd met NS Flex. Een kleine groep reizigers heeft proefgedraaid met dit systeem en dat blijkt succesvol. De NS krijgt veel klachten over het opwaarderen van de kaart. Het wordt onder andere gezien als tijdrovend. Ook de verplichte borg is een doorn in het oog van de reiziger. Die komt te vervallen bij NS Flex.  De kosten van de gereisde kilometers per trein, bus, tram, metro en OV-fiets worden via het nieuwe systeem elke maand van de rekening afgeschreven.

Op rekening

Met NS Flex is opwaarderen niet meer nodig. De reiziger checkt in en krijgt achteraf de rekening. De kosten worden geïnd via automatische incasso en de consument kan online precies zien welke trajecten er verreden zijn. Er zijn nog wel wat kosten aan verboden. Wie een abonnement heeft betaalt 1 euro per maand en voor wie geen abonnement heeft zijn de kosten 10 euro. De NS zegt dit nodig te hebben om de kosten te dekken. Om te voorkomen dat de consument achteraf een torenhoge rekening krijgt gepresenteerd, wordt er nog gewerkt aan een waarschuwingssysteem om een van tevoren vastgesteld bedrag niet te overschrijden.

Reizen makkelijker maken

Voor de zakelijke reiziger is het al mogelijk om achteraf te betalen en reizigers kunnen hun saldo automatisch op laten waarderen als dat beneden de 20 euro komt. De NS hoopt met NS Flex het de reiziger nog makkelijker te maken.

(Bron: ANP/NOS)

Geef een reactie