Duur 45:03
Gepubliceerd op 31 juli 2017

Van Brielle door Wales naar Dublin

De reis van We zijn er Bijna! begint op een camping in Brielle. Na de eerste kennismaking maakt de groep per nachtboot de oversteek naar Engeland. Daarna reizen ze dwars door het Verenigd Koninkrijk om vervolgens een dag uit te rusten voor de volgende oversteek over het water naar Dublin, de hoofdstad van Ierland. Tijdens de eerste stop brengen ze een bezoek aan Caernarfon Castle.

Caernarfon Castle

Architectonisch gezien is Caernarfon Castle een van de meest indrukwekkende kastelen van Wales. Het kasteel staat in Caernarfon een plaats in de graafschap Gwynedd in Wales. Het is gebouwd door koning Edward I in 1238. In 1248 wordt in Caernarfon de eerste Prins of Wales geboren. Sindsdien vindt van elke Prins of Wales hier de inauguratie plaats. De laatste keer is die van Prins Charles in 1969. Het kasteel staat op de Werelderfgoedlijst en maakt onderdeel uit van de Iron Ring, een verdedigingslinie waar mee koning Edward I zijn gebied wilde beschermen. Er is veel gestreden om het kasteel. De laatste keer in de Britse burgeroorlog in 1648. Na een lange veldslag winnen de verdedigers van het parlement de strijd. Tegenwoordig vindt u in Caernarfon Castle verschillende musea en wisselende tentoonstellingen die een goed beeld geven van het vroegere leven in het kasteel.

Ierland

Dublin

De Ierse hoofdstad Dublin heeft een kleurrijke geschiedenis. Voor een relatief kleine stad heeft het een groot verleden. De stad heeft aanvallen van Vikingen, de pest en een verwoestende brand overleeft. Dublin heeft niet stilgestaan en is met ruim een miljoen inwoners, alles behalve klein. Een stad om ontdekt te worden.

Ulysses

Het is een drukke stad. En een trotse stad. Dublin is trots op alle grote schrijvers, dichters, kunstenaars, zangers en muzikanten die het heeft voortgebracht. Eén van de beroemdste is de schrijver James Joyce, die het boek de Ulysses schreef. De wandeling die Joyce in zijn boek beschrijft is nog altijd te lopen in de stad. Het wordt aangegeven met vergulde plaquettes op de grond. Op 16 juni wordt traditioneel in Ierland Bloomsday gevierd. Op deze dag wordt zowel het leven van de Ierse schrijver James Joyce gevierd, als ook de gebeurtenissen uit zijn boek Ulysses.

Guiness Brewery

Zeg je Ierland, dan zeg je bier. Een van de beroemdste biersoorten is Guinness. Veel van het originele bierbrouwproces vindt al niet meer plaats in Dublin, maar in de Guinness Brewery is nog wel het hele brouwproces te volgen. Aan de hand van foto’s, filmpjes en multimedia is het proces in kaart gebracht. Bovenop het dak van het pand is er behalve een prachtig uitzicht ook een gelegenheid om een echte Guinness te drinken.

Dublin Pass

Dublin is niet zo groot als London of Parijs, maar dat maakt het ook weer direct een fijne stad om te bezoeken. Alle bezienswaardigheden zitten op een redelijke loopafstand van elkaar.

Bent u van plan om diverse bezienswaardigheden te bezoeken. Neem dan een Dublin Pass. Met deze pas krijgt u toegang tot meer dan 30 verschillende attracties, waaronder het Guinness Storehous en Dublin Zoo, en gratis openbaar vervoer.

Trinity College en The Book of Kells

Trinity College is opgericht in 1592 door koningin Elizabeth I van Engeland. De universiteit heeft al heel wat bekende leraren voortgebracht. Na de Eerste Wereldoorlog neemt het aantal studenten in rap tempo toe.

Behalve een universiteit is het ook een bezienswaardigheid. De campus is vrij toegankelijk en de gebouwen zijn kunstwerken op zich. Daarnaast heeft de universiteit ook een bibliotheek. Met meer dan 200.000 boeken is het de grootste bibliotheek van Ierland. Een van de bekendste boeken is The Book of Kells die ligt in de Long Room. Dit middeleeuwse manuscript omvat de Vier Evangeliën van het Nieuwe Testament, geschreven door Keltische monniken rond het jaar 800. Het ligt uitgestald in de bibliotheek. Het 340 pagina’s tellende boek is vooral bekend om de bijzondere kalligrafieën. Aan een bezoek aan de bibliotheek zijn kosten verbonden.

Trinity College

Phoenix park

Of breng een bezoek aan Phoenix Park. Verscholen tussen de straten van Dublin vindt u het grootste stadspark van Europa waar een grote kudde damherten leeft. Hier woont tevens  de president van Ierland en vindt u de Dublin Zoo.

Saint Patricks Cathedral

De grootste kerk van Dublin is Saint Patricks Cathedral. De kerk is gewijd aan de beschermheilige van Ierland, Sint Patrick. De kerk is opgebouwd op de plek waar een bron waar Sint Patrick de Ieren doopte die zich hadden bekeerd tot het christendom. In de kerk zijn er meerdere gedenktekens en monumenten te vinden waaronder het Boyle Monument en een borstbeeld van Jonathan Swift. De kerk is ieder dag geopend voor bezoek. Aan een bezoek zijn wel kosten verbonden.

sintpatrickscathedral_shutterstock_700_400

Temple Bar District

Daarnaast weten de Ieren het leven te vieren en is er een ruime keuze aan pubs. Wilt u er ’s avonds op uit, dan is een bezoek aan de Temple Bar District de moeite waard. Het is vol met kroegen en al vroeg op de avond klinkt er live-muziek. Niet verwonderlijk dat het er vroeg begint, want de kroegen sluiten doordeweeks om 23.00 uur. In het weekeinde is dat rond 03.00 uur. Liefhebber van whiskey? De Temple bar heeft maar liefst 450 verschillende soorten whiskey, scotch en bourboun staan. Een van de grootste verzamelingen ter wereld.

templebar_shutterstock_700_400

Aflevering 1 van We zijn er Bijna! is te zien op 31 juli 2017 om 21.25 uur op NPO 1. Bekijk de route op de kaart. De reis wordt dit jaar begeleid door de echtparen Ans en Lei en Janny en Cees. In een interview stellen zij zich aan u voor.

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer