Topdrukte bij ANWB Alarmcentrale

Het was voor de ANWB Alamrcentrale de afgelopen week de drukste week van de zomer tot nu toe. Met onder andere zwarte zaterdag en het begin van de zomervakantie van het laatste deel van het land, is het aantal verzoeken voor autohulp flink gestegen.  

Op zoek naar een oplossing

Nederlanders in het buitenland lopen tegen allerlei vormen van pech of ongeluk aan. De alarmcentrale is er dan om een oplossing te zoeken en al die verzoeken hebben de afgelopen week tot topdrukte geleid. De alarmcentrale van de ANWB heeft tijdens de vakantieperiode 850 mensen aan het werk. “Dat is ruim het dubbele van wat er normaal aan het werk is”, aldus een zegsman van de ANWB. “Honderden medewerkers verwerken elke dag duizenden telefoontjes. En dat is niet alleen een kwestie van mensen aanhoren. Je moet daarna ook een oplossing vinden. Dit betekent veel bellen met garages. Daarvoor spreekt iedereen hier naast het Nederlands minstens twee andere talen.”

Bandenspanning

Heleen Kamp van de ANWB zegt dat het niet zo is dat mensen slecht voorbereid op reis gaan: “Een lekke band of motorpech kan je altijd overkomen.” De meeste pechvogels bellen echter omdat ze problemen hebben met de accu of het koelingssysteem. Maar de laatste tijd zijn er ook veel vakantiegangers die bellen omdat het lampje van het bandenspanningscontrolesysteem blijft branden, terwijl de band goed is opgepompt. Sinds 2010 wordt dit systeem standaard in alle auto’s aangebracht, maar niet iedereen weet het knopje om het lampje uit te schakelen te vinden.

Vervangende auto’s

De alarmcentrale regelt ook het terughalen van auto’s die zelf niet meer kunnen rijden vanwege een ongeluk of een ernstig technisch mankement. “Wekelijks halen we zo’n 800 auto’s op uit heel Europa”, aldus Markus van Tol van de ANWB. “Het is een hele puzzel om wagens op te halen die bij elkaar in de buurt staan. En we brengen ook weer huurauto’s naar andere landen. Auto’s met een trekhaak, want Nederlanders hebben vaak een caravan. We rijden nooit met lege trucks.”

(Bron: ANP)

Geef een reactie