tolheffing

Tolheffing Duitse snelwegen nabij

Na maandenlang gesteggel over tolheffing op de Duitse snelwegen is een doorbraak nabij. Minister van Verkeer Alexander Dobrindt gaat er nu van uit dat Duitsland en de Europese Unie nog deze maand tot overeenstemming komen.

Kortstondig gebruik

Het oorspronkelijke plan van de Duitsers wordt wel op enkele onderdelen aangepast. De betreffende EU-commissie laat in Brussel weten dat er “verstrekkende vooruitgang” is geboekt. Eén van de veranderingen in de ’tolwet’ is een voordeliger tarief voor buitenlandse pendelaars en toeristen die kortstondig gebruik maken van het Duitse wegennet. Bovendien wordt de automatische compensatie van Duitse automobilisten via de wegenbelasting herzien. De EU heeft daar grote moeite mee.

Milieuvriendelijke auto’s

In het nieuwe voorstel is ook opgenomen belastingvoordeel te koppelen aan de uitstoot van schadelijke stoffen. De bezitters van milieuvriendelijke auto’s betalen daardoor minder. Door deze concessies kan de EU-commissie afzien van de voorgenomen gang naar het Europees Hof van Justitie.

500 miljoen euro

“We naderen elkaar”, zegt Dobrindt tevreden. “Ik heb er alle vertrouwen in dat het akkoord met de EU er in november ligt.” Een woordvoerster van de EU-commissie is eveneens hoopvol gestemd dat de laatste plooien binnen een aantal weken met wederzijdse instemming worden gladgestreken. Wanneer dan precies tol wordt geheven is nog niet bekend. Duitsland denkt er jaarlijks netto 500 miljoen euro aan te verdienen.

(Bron: ANP)

Geef een reactie