Toltarieven

Toltarieven 2019, zoveel betaalt u dit jaar in populaire Europese tollanden

Wie met de auto door Europa reist krijgt in veel gevallen te maken met tolheffingen. Daarnaast geldt er in verschillende landen een vignetplicht en is in veel Duitse plaatsen een milieusticker verplicht. De toltarieven voor 2019 zijn inmiddels bekend en we zetten ze voor enkele populaire autoroutes op een rij.

Toltarieven België en Duitsland

Wilt u niet verder weg dan onze buurlanden België en Duitsland, dan krijgt u op dit moment nog in zeer beperkte mate te maken met de tolheffingen. In België wordt er nog geen tol geheven op personenauto’s, maar mocht u de Liefkenshoektunnel nemen, dan betaalt u wel tol voor deze tunnel. De bedragen gaan van 3,56 tot 19 euro, afhankelijk van de grootte van uw auto en uw betaalwijze. Duitsland is voornemens tol te heffen, maar krijgt dit naar verwachting in 2019 nog niet rond.

Frankrijk

Zo’n beetje alle toeristische routes in Frankrijk kennen een toltoeslag. Hoeveel u betaalt is afhankelijk van uw type auto. Op de route Rijsel (Lille) – Parijs – Bordeaux – Biriatou, bij de Spaanse grens (A1-A10-A63) bent u 52,10 á 214,00 euro kwijt. Reist u op deze route maar tot Bordeaux, dan komt het op 44.00 á 165,70. Op de route Rijsel (Lille) – Parijs – Lyon – Nice (A1/A2-A6-A7-A8) kost het u 60,60 á 228,90 euro. Liever via Luxemburg naar Nice? Dat komt op 45,10 á 169,60 euro. En een stedentrip Parijs, waarbij u van Rijsel (Lille) naar Parijs rijdt kost 9,90 á 34,90 euro. Voor de Mont-Blanctunnel richting Italië tenslotte betaalt u voor een enkeltje per auto 44,50 á 57,60 en voor een retour 55,40 á 72,40.

De tarieven kunnen gaandeweg het jaar aangepast worden, op de website autoroutes.fr/ vindt u de actuele tarieven (in het Frans en Engels).

Oostenrijk, nu ook digitaal tolvignet

Op alle snelwegen in Oostenrijk is voor motorvoertuigen tot 3.500 kg een tolvignet verplicht. Uitzondering hierop vormt een aantal Sondermautstrecken waar geen vignetplicht geldt, maar wel apart tol betaald moet worden. Er wordt onderscheid gemaakt tussen motorvoertuigen lichter en zwaarder dan 3.500 kilo. De tarieven voor motorvoertuigen tot 3500 kg (met of zonder caravan of aanhangwagen) is 9,20 per 10 dagen, 26,80 per 2 maanden en 89,20 per jaar. Voor 2019 kan er naast een gewoon tolvignet (sticker) nu ook voor een digitaal tolvignet gekozen worden. Dat wordt gekoppeld aan het kenteken, waardoor het plakken van een sticker op de voorruit niet meer nodig is. De prijs en de geldigheid van de gewone en de digitale tolvignetten zijn hetzelfde. Voor het digitale vignet is geen elektronisch kastje nodig, het kenteken wordt geregistreerd in een centrale database. Online bestelde digitale vignetten worden pas 18 dagen na aankoop geactiveerd, dus wie sneller naar Oostenrijk wil, kan beter een gewoon vignet kopen of één van de andere verkooppunten van digitale vignetten kiezen. Dan is annulering niet mogelijk maar is het digitale vignet meteen te gebruiken.

Motorvoertuigen (of campers) met een toegestane maximummassa (te vinden op het kentekenbewijs) van meer dan 3500 kg moeten op de tolwegen uitgerust zijn met een zogenaamde GO-box. Het gewone tolvignet is niet geldig voor deze gewichtsklasse. De gewichtsgrens heeft alleen betrekking op het trekkend voertuig, niet op een eventuele caravan of aanhangwagen. Met de GO-Box wordt op de tolweg automatisch betaald per gereden kilometer.

Italië

In Italië zijn bijna alle autosnelwegen tolwegen. Ook hier wordt gewerkt met verschillende klasse voertuigen. Als u de route Brenner – Venetië rijdt, dan betaalt u daar in 2019 30,60 á 62,90 euro voor. Rijdt u door naar Rome, dan komt het totaalbedrag op 51,70 á 106,30 euro. Reist u vanaf Como via Milaan naar Florence, dan kost dat 27,10 á 55,60 euro en rijdt u door tot Rome, dan komt het op 46,20 á 95,00 euro. Reist u van het noorden helemaal door naar de hak van Italië, dan betaalt u op het traject Brenner – Bari 74,00 á 152,10 euro.

Voor actuele tarieven in alle tariefklassen kunt u eventueel de (Italiaans/Engelstalige) tolcalculator gebruiken.

Elektrisch betalen

In verschillende landen is het mogelijk om de tol automatisch te betalen met een elektronische tolbadge, maar dit is vooral geschikt voor mensen die vaker dan eens per jaar naar Frankrijk, Spanje, Portugal en/of Italië reizen. Anders kan er beter betaald worden met contant geld of creditcard.

(Bron: ANWB)

Geef een antwoord