paasweekend

Stralend paasweekend en topdrukte in het vooruitzicht: dit zijn de grootste knelpunten

Met volop zon en zeer aangename temperaturen in het vooruitzicht gaat Nederland een stralend paasweekend tegemoet. Het belooft ook een zeer drukke Pasen te worden, met een miljoen buitenlandse toeristen en vele Nederlanders die uitstapjes maken naar evenementen, attracties en natuurgebieden. Rijkswaterstaat en de ANWB verwachten dan ook grote verkeersdrukte. We zetten op een rijtje waar de grootste drukte verwacht wordt.

1 miljoen toeristen verwacht

Dit jaar vieren nog eens 150.000 buitenlandse toeristen meer het paasweekend in Nederland dan in 2018. Naar verwachting komen er circa een miljoen naar ons land. Twee derde daarvan komt uit Duitsland en een kwart uit België, schat het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). Hotels, vakantieparken en campings ontvangen daarnaast nog eens 350.000 gasten uit eigen land.

Hier wordt de grootste drukte verwacht

  • Attractieparken kunnen altijd al rekenen op hoge bezoekersaantallen tijdens de Pasen en het prachtige weer helpt dit jaar extra mee. Bij de Keukenhof in het bijzonder en verder de gehele bollenstreek, waar de tulpen, hyacinten en andere bloemen nu volop in bloei staan wordt extreme drukte verwacht.
  • Muziekliefhebbers zijn te verwachten op Paaspop in het Brabantse Schijndel, waar onder andere Within Temptation, De Staat, Oscar and the Wolf en Ronnie Flex & Deuxperience optreden. In het West-Brabantse Den Hout is een kleinschaliger festival met dezelfde naam. Daar treden onder andere Guus Meeuwis en Golden Earring op.
  • In Zuid-Limburg staat op eerste paasdag de wielerwedstrijd Amstel Gold Race op het programma.
  • In diverse steden zijn momenteel tentoonstellingen en activiteiten die draaien om Rembrandt en de Gouden Eeuw, zoals Amsterdam, Den Haag, Middelburg, Delft, Haarlem, Leiden, Dordrecht, Hoorn en Enkhuizen.
  • Populair onder Duits winkelpubliek is het Designer Outlet in Roermond, dat dit weekend langer open is dan normaal. In Duitsland zijn de meeste winkels juist verplicht gesloten.
  • Veel Duitsers brengen Pasen daarnaast traditiegetrouw door aan de Nederlandse kust, waardoor grote drukte op de wegen naar de kustplaatsen ontstaat.

Op tweede paasdag valt ook drukte te verwachten op de wegen door de combinatie van dagjesmensen en huiswaarts kerende vakantiegangers.

Schiphol: kom tijdig, maar zeker niet te vroeg

Vanaf vrijdag 19 april 2019 is het in verband met de komende meivakantie extra druk op Schiphol en dat duurt tot en met 13 mei. In totaal worden er 5,4 miljoen passagiers verwacht, tegen 5,2 miljoen mensen in 2018. Volgens een zegsman van de Luchthaven zijn er zoals gebruikelijk maatregelen getroffen om de drukte in goede banen te leiden. Voor de reizigers is er wel een dringend advies: “zorg dat je goed bent voorbereid. Wees op tijd, maar niet te vroeg”, aldus de woordvoerder. Voor vluchten binnen Europa geldt dat mensen er 2 uur van tevoren moeten zijn en voor buiten Europa 3 uur. “Eerder heeft geen zin, want dan zijn de incheckbalies nog niet open.” Wie naar een land vliegt dat buiten het Schengengebied ligt, hoeft overigens niet langer de vloeistoffen uit de handbagage te halen. Door de inzet van CT-scanners is dit niet meer nodig.

Paasweer: zomers

Op de meeste plaatsen wordt het dit weekend zo’n 10 graden warmer dan normaal. Weeronline meldt temperaturen van rond de 23 á 24 graden. In Brabant en Limburg kan het plaatselijk zelfs 26 graden worden. Op eerste paasdag staat er weinig wind en schijnt de zon. Ook tweede paasdag is het terrasweer en behoort een paasbarbecue tot de mogelijkheden. Voor hooikoortspatiënten is het warme minder fijn, aangezien er heel veel pollen worden geproduceerd. Vooral mensen die allergisch zijn voor het stuifmeel van de berk kunnen klachten krijgen.

Bescherm u tegen de zon

KWF Kankerbestrijding waarschuwt mensen die van de zon willen genieten zich goed in te smeren, met minimaal factor 30. De huid is nog niet zo gewend aan veel zon en daardoor ligt verbranding op de loer, zegt KWF Kankerbestrijding. Tijdens de paasdagen wordt zonkracht 5 verwacht. Daarbij kan de huid na 20 minuten verbranden en dat vergroot het risico op huidkanker.

(Bron: ANP)

Geef een antwoord