Eropuit met Pasen, Paleis Het Loo

Eropuit met Pasen: van paasvuren, Paleis Het Loo, Paaspop tot wandelen in de natuur

Bleef het de afgelopen 2 jaar met Pasen bij een wandeling in de omgeving, nu kunnen we er als vanouds weer op uit. En er is genoeg te doen. Zelfs te veel om op te noemen, maar hieronder lichten we aantal activiteiten uit. Voor sommige activiteiten moet u betalen of van tevoren reserveren, maar er zitten ook activiteiten tussen waar u zo naar toe kunt. 

Paasvuren

Altijd al een keer een paasvuur bij willen wonen? Dan moet u in het oosten van ons land zijn. Bijvoorbeeld in Denekamp. Daar worden de paasvuren Paassteaakslepen of Paasstaakhaalen genoemd. Een bijzonder paasvuur dat start voor de St. Nickollaskerk. Of in Espelo, bij Holten, daar wordt een boake gebouwd, een ware traditie. De paasvuren zijn beide op zondag 17 april.

Heropening Paleis Het Loo

In 2018 sloot Paleis Het Loo haar deuren voor een grootscheepse renovatie. Het paleis is 4 jaar dicht geweest voor publiek. Alles is eruit gehaald en weer ingericht zoals het oorspronkelijk gebruikt werd. Wat anders is dan voorheen, is dat er 2 routes zijn. Die van Willem en Mary, de eerste bewoners van het paleis in de 17e eeuw en die van de latere generaties Oranjes met een hoofdrol voor prinses Wilhelmina. Vergeet niet van tevoren te reserveren via de website. En vergeet vooral ook niet een bezoek te brengen aan de prachtige tuinen.

Paaspop

Nu alles weer bij het oude is, worden er ook weer festivals georganiseerd zoals Paaspop. Eén van de grootste en bekendste is die in Schijndel. Met dit jaar grote artiesten als Anouk, Chef’ Special, Krezip, Guus Meeuwis, Snollebollekes en Davina Michelle. Ook in Den Hout is er een paaspop festival. Hier treden onder anderen Tino Martin, Kriss Kross Amsterdam, Xander de Buisonjé en Kraantje Pappie op. In Schijndel begint het feest al op vrijdag 15 april, tot en met zondag 17 april, en ik Den Hout is het op 16 en 17 april.

Keukenhof

2 jaar was Keukenhof dicht. Alleen omroep MAX mocht in een speciale uitzending een kijken achter de gesloten deuren nemen. Gelukkig is de bloemen pracht en praal dit jaar weer voor iedereen te bezichtigen. Keukenhof is dit jaar een bijzondere samenwerking aangegaan met het Mauritshuis in verband met hun 200-jarig bestaan. Ze hebben een heuse Mauritshuis Tuin er bij.

Kermis, paasmarkt, oldtimers en lammetjeswandeltocht

Houdt u van kermis? Dan moet u in Deventer zijn. Daar staat evenemententerrein Platvoet vol met kermisattracties. Naast attracties worden er ook verschillende activiteiten georganiseerd als paaseieren zoeken. De kermis is er tot en met maandag 18 april. Houdt u van oldtimers, dan kunt u uw hart ophalen in het West-Friese Hem\. Daar zijn zowel Eerste – als Tweede Paasdag de mooiste oldtimers te bewonderen. Bent u dit weekend op Texel? Dan kunt u Tweede Paasdag meedoen aan de lammetjeswandeltocht vanuit Den Burg. In onder andere Vlissingen, Middelburg, Den Haag en Born zijn er paasmarkten die u kunt bezoeken.

Paaswandeling

En houdt u niet van de drukte, ga dan lekker de natuur in. Kies een natuurgebied dichtbij huis of kijk op de site van Natuurmonumenten waar de mooiste (bloesem)routes te vinden zijn. Op de website van Staatsbosbeheer staan verschillende paaswandelingen.

(Bron: Paleis Het Loo, Keukenhof, wattedoenin, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer. Foto: ANP)

Geef een antwoord