Paasactiviteiten

We hebben een extra lang paasweekend voor de boeg. Volgens het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) gaan er dit jaar 400.000 Nederlanders op vakantie. Het paasweekend wordt ook wel gezien als de start van het toeristisch seizoen. Voor iedereen die dit weekend niet op vakantie gaat: ook in eigen land is er genoeg te doen! Een aantal leuke paasactiviteiten op een rijtje:

Lammetjesdag

Natuurmonumenten organiseert gedurende het hele paasweekend allerlei activiteiten in de natuur. Zo kunt u op Tweede Paasdag de Lammetjesdag bij de Rhedense Schaapskudde vlakbij bezoekerscentrum Veluwezoom bezoeken. Er zijn inmiddels 126 lammetjes geboren bij de Rhedense Schaapskudde. En dat is een prachtig gezicht! Meer informatie vindt u op de website van Natuurmonumenten.

Paasvuren in Oost Nederland

In Oost en Noord-Nederland worden nog heel wat paasvuren aangestoken. Het aansteken van een paasvuur is een oud gebruik waarvan verondersteld wordt dat het een voorchristelijke oorsprong heeft. Pas later kreeg het de invulling als het licht van Pasen en een teken van de Verrijzenis van de Zoon van God. In Nederland zijn de meeste paasvuren in Drenthe, Groningen, Overijssel en Gelderland te zien. Maar ook in Friesland en Noord-Brabant worden er nog paasvuren ontstoken.

Het wereldrecord van het grootste paasvuur staat op naam van de Holtense buurtschap Espelo. Zij bouwden een paasvuur van ruim 27 meter hoog. Espelo houdt nog ieder jaar samen met Dijkerhoek, Holterbroek, Ligtenberg en de Beuseberg een strijd om het grootste en het mooiste paasvuur. Wilt u ook een paasvuur bezoeken? RTV Oost maakte in samenwerking met OverUit een handige kaart waarop alle paasvuren in de regio te zien zijn.

Paasfestival

Tijdens de Paasdagen kunt u door het hele land verschillende paasfestivals bezoeken. Zo staat het centrum van Hilversum op Tweede Paasdag, 28 maart 2016, ook in het teken van een Paasfestival. Op deze dag draait alles om muziek, dansen, lekker eten en drinken en gezelligheid. Meer informatie over tijden, optredens en locaties vindt u op de website van Mediastadevents.

Keukenhof

Afgelopen week opende de Keukenhof haar deuren. Het thema van 2016 is De Gouden Eeuw. Ruim zeven miljoen tulpen, narcissen en hyacinten zorgen in deze bijzondere bloemententoonstelling 8 weken lang voor 32 hectare aan geur en kleur. Hoogtepunt in het themajaar vormt het bloemenmozaïek naast het Oranje Nassau Paviljoen. Dit mozaïek toont een Delfts Blauw tegel waarin de handel over zee en rijke Amsterdamse grachtenpanden zijn afgebeeld. Het mozaïek heeft een afmeting van 250m2 en er zijn 100.000 bollen gebruikt.

Paasfestijn op Paleis Soestdijk

Op Paleis Soestdijk wordt er ook dit jaar traditioneel naar paaseieren gezocht. Dit jaar kunnen er 20.000 eieren gevonden worden, waarvan 20 koninklijke: de gouden eieren. Op het Paasfestijn in de Paleistuin van Paleis Soestdijk kunt u samen met uw (klein-)kinderen knutselen, speuren en genieten van een speciaal kinderoptreden.

Wat zijn uw plannen voor het paasweekend?

Geef een reactie