trein

In minder dan 5 uur naar Londen met de trein: het kan nu

Van Amsterdam of Rotterdam naar Londen in minder dan 5 uur: het kan met de nieuwe Eurostar-trein. Vanaf 4 april 2018 wordt er gereden op dit traject en duurt de treinreis van Nederland naar Londen een stuk minder lang.

Snel naar Londen met de trein

Wie naar Londen wil reizen per trein, moet nu eerst nog een reguliere trein naar de Belgische hoofdstad Brussel nemen. Dat hoeft vanaf 4 april dus niet meer, want dan openen de Eurostar-terminals op station Amsterdam Centraal en Rotterdam Centraal. Vanaf deze stations rijdt er dan een snelle Eurostar-trein naar station Brussel-Midi, alwaar er overgestapt kan worden naar een andere trein die verder gaat naar Londen. De reis van Amsterdam naar Brussel duurt inclusief wachttijd minder dan 5 uur, terwijl een reis van Amsterdam naar Brussel met een ‘gewone’ trein al bijna 3 uur duurt.

Controle op Brussel

Hoewel het dus een stuk minder tijd kost om de Britse hoofdstad per trein te bereiken, moet er dus wel uitgestapt worden op station Brussel-Midi. Dit komt door de verplichte paspoort- en bagagecontrole die daar plaatsvindt. Volgens Eurostar zelf is het een tijdelijke maatregel die is ingevoerd omdat de Nederlandse en Britse autoriteiten een overeenkomst moeten bereiken die een paspoort- en bagagecontrole al in Nederland mogelijk maakt. Eurostar verwacht dat dit akkoord rond december 2019 bereikt is.

Geen uitstel

Hoewel er (nog) geen sprake is van een échte directe verbinding, is dit volgens de betrokken partijen geen reden om de start van de snelle treindienst uit te stellen. Dit is immers al eens gebeurd, want in eerste instantie moet de trein al vanaf eind 2017 rijden.

(Bron: NS International, Eurostar, ANP)

Geef een reactie