Schiphol

Schiphol krijgt (ongewapende) hulp bij paspoortcontrole

Om een herhaling van de extreme wachttijden door drukte op Schiphol ter voorkomen, komt er per direct personele versterking op de Luchthaven. Dit personeel komt uit de hoek van verschillende overheidsdiensten en er wordt nieuw personeel opgeleid.

Gevangenispersoneel ingezet

Staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur) zegt tegen De Telegraaf: “We zetten alles op alles om herhaling te voorkomen.” Zo worden er 50 mensen van de Dienst Justitiële Inrichtingen ingezet, die normaal in de gevangenissen werken. Ook gaat Defensie krijgsmachtonderdelen inzetten bij voertuigcontroles aan de grens en in de havens. De marechaussee op deze locaties kunnen dan worden ingezet op Schiphol. “Het blijft druk. Mensen zullen ook moeten wachten, maar je hoeft echt geen dag van tevoren te komen als je een vlucht wilt halen”, aldus Dijksma.

Ook ongewapende burgers ingezet

Het AD meldt dat er daarnaast burgers als ‘reservist nieuwe stijl’ worden opgeleid om in te zetten bij de paspoortcontrole. Hiervoor volgen zij een stoomcursus van 6 weken, waarna zij het marechaussee-uniform mogen dragen. Zij zullen ongewapend hun werk doen. Sven Schuitema, voorzitter van de Marechausseevereniging vindt dat onverantwoord: “levensgevaarlijk”, zegt hij tegen het AD, “grensbewaking is een vak dat niet even in 6 weken te leren is.” De opleiding tot marechaussee duurt normaal meer dan een jaar. Daar hoort ook een zogeheten IBT-opleiding bij, waarin onder meer aanhoudingstechnieken en schietvaardigheden worden bijgebracht. De burgerreservist krijgt deze training niet. Bij wijze van proef loopt nu één ongewapende reservist op Schiphol rond. Het plan is om dat aantal snel uit te breiden. Een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee benadrukt dat de nieuwe reservist wel altijd samen is met een gewapende collega. Na de proef gaat de marechaussee de manier van opleiden evalueren. “Je leert inderdaad niet in 6 weken om marechaussee te zijn, daarom gaan we na de proef kijken wat er nog mist aan vaardigheden, aldus de woordvoerder.”

Reactie staatssecretaris van Veiligheid en justitie

Tegenover de NOS zegt staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en justitie dat het niet klopt dat gewone burgers Schiphol gaan beveiligen. “Er loopt een pilot met één reservist die naast een bewapende marechaussee zit, om te kijken hoe snel je iemand voor deze taak kunt opleiden”, zegt Dijkhoff. Het zijn geen gewone burgers. “Ze hebben in het verleden al een volledige opleiding bij de Koninklijke Marechaussee doorlopen.”

Bovenstaande oplossingen komen boven op de maatregelen die al door Schiphol zelf genomen zijn om de drukte beheersbaar te houden.

(Bron: ANP, AD, NOS)

Geef een antwoord