Lange wachtrijen op Schiphol

Verschillende luchtvaartmaatschappijen voorspellen de komende zomer lange wachtrijen voor de paspoortcontrole op Schiphol. Wie het missen van een vlucht wil voorkomen, wordt aangeraden 4 uur van te voren op de luchthaven aanwezig te zijn, in plaats van de gebruikelijke 2 of 3 uur.

Tekort aan personeel

De lange wachtrijen bij de paspoort- en veiligheidscontroles komen door een tekort aan personeel bij de marechaussee. Door de terreurdreigingen in binnen- en buitenland moeten leden van de van de marechaussee ook op plekken buiten Schiphol worden ingezet, waardoor er een tekort is ontstaan. Maatschappijen als KLM, Corendon en TUIfly adviseren passagiers op tijd op Schiphol te zijn. Voor reizigers die pas laat op Schiphol zijn, is de kans dat zij hun vlucht missen namelijk aanwezig.

Angst voor de zomermaanden

In het afgelopen paasweekend werden de eerste signalen van de te verwachten ellende zichtbaar. “We noteerden 630.000 passagiers. De rijen waren nog niet extreem, maar met de veel te krappe bezetting bij de paspoortcontroles vrezen we het ergste voor het komende vakantieseizoen. We hebben dringend behoefte aan een oplossing op korte termijn. Anders kunnen we geen garantie geven dat de zomer goed verloopt. Dan handelen we soms meer dan 200.000 mensen per dag af.” aldus Schiphol-topman Johan Nijhuis tegen de Telegraaf.

Nieuwe maatregelen

Behalve het tekort aan personeel bij de marechaussee, moet er ook geïnvesteerd worden in de e-gates, meldt het AD. Deze automatische paspoortcontrolepoortjes kampen vaak met storingen. Hierdoor kunnen ze niet allemaal worden ingezet. Het ministerie van Veiligheid heeft laten weten met alle betrokken partijen in gesprek te zijn. Maar of en wanneer er nieuwe maatregelen worden genomen, is nog niet bekend.

Geef een reactie