ruimbagage

Ruimbagage soms duurder dan vliegticket zelf

Wie binnen Europa een vliegreis wil maken, moet anno 2019 soms meer geld betalen voor eventuele ruimbagage dan voor het ticket zelf. Dat blijkt uit onderzoek van gevelijkingswebsite beslist.nl, die de prijzen van 10 populaire airliners op dit gebied vergelijkt. 

66 procent duurder

Volgens beslist.nl is de prijs van ruimbagage de afgelopen 2 jaar met gemiddeld 14 procent gestegen. De grootste stijging ziet de website bij de Belgische maatschappij Brussels Airlines, die in 2017 15 euro vraagt voor een koffer of tas van boven de 15 kilo. In 2019 moeten consumenten hier 25 euro voor betalen. Dat is een stijging van zo’n 66 procent. Ook TUI heeft de prijzen met 22 procent verhoogd. Prijsvechters RyanAir, Easyjet en Wizz Air hebben ervoor gekozen om de tarieven met respectievelijk 12,5, 10,9 en 9,8 procent te verhogen. Bij Wizz Air kan een koffer van boven de 23 kilo daardoor tot wel 72 euro kosten. Corendon vraagt inmiddels 9,7 procent meer voor ingecheckte bagage dan in 2017.

Het Spaanse Vueling heeft de prijzen voor ruimbagage in 2 jaar tijd met 8, 6 procent verhoogd en rekent nu een bedrag van tussen de 8 en de 25 euro euro voor een koffer tot 15 kilo en 15 tot 28 euro als het gaat om een koffer tot 23 kilo. Welk tarief wordt gehanteerd, hangt af van de route en of het hoog- of laagseizoen is. Verder zijn de bagagetarieven van Eurowings, KLM en Transavia onder de loep genomen. Deze airliners hebben de prijzen niet laten stijgen.

Inchecken op de luchthaven

Alle bovengenoemde tarieven gelden alleen voor koffers die bij het online boeken van een ticket worden ‘aangegeven’. Mensen die een los ticket kopen en op de luchthaven zelf pas bagage willen laten toevoegen, zijn nog veel meer kwijt. Dit kost in het geval van de 10 bovengenoemde luchtvaartmaatschappijen tussen de 34 en de 50 euro. Wie dan ook nog een koffer met overgewicht heeft, moet helemaal diep in de buidel tasten. In het geval van Easyjet kost dit 15 euro per kilo. KLM, Brussels Airlines en Eurowings hanteren hier vaste (hoge) tarieven voor van rond de 50 euro.

Niets nieuws

De prijzen voor ruimbagage stijgen niet voor het eerst. In 2017 weet deze site ook al te melden dat de prijzen voor het meenemen van een grotere koffer flink zijn gestegen. Corendon-baas Steven van der Heijden zegt destijds tegen De Telegraaf: “Wij zouden het liefst geen meerkosten in rekening brengen voor ruimbagage, omdat het op vakantie onmogelijk is alleen met handbagage te vliegen. Maar helaas is de prijsconcurrentie zo groot dat wij niet kunnen achterblijven.” Naast ruimbagage, moeten passagiers ook steeds vaker betalen voor andere ‘extra’s’, zoals een zitplaats.

Vliegtickets zelf worden daarentegen steeds goedkoper. Het ligt er uiteraard aan naar welke bestemming de vlucht gaat, maar een vliegticket kost soms nog geen 30 euro. Uiteraard gaat het hier dan wel om een enkele reis.

(Bron: beslist.nl, RTL Z, archief)

Geef een reactie