schiphol

Schiphol test trolleyloze-doorgang bij veiligheidscontrole

Luchthaven Schiphol gaat de komende tijd experimenten met een zogenoemde ‘no trolley’-doorgang bij de veiligheidscontroles. Deze test moet ervoor zorgen dat reizigers minder lang in de rij hoeven te staan.

Meer trolleys

Het experiment maakt deel uit van een Europees project dat ook op andere luchthavens loopt. Volgens een woordvoerder van Schiphol nemen steeds meer mensen een kleine rolkoffer mee als zij met het vliegtuig gaan. Dit omdat er in de meest gevallen voldoende in kan. Ook de hoge prijzen van het inchecken van bagage speelt een rol. In plaats daarvan nemen sommigen een trolley en een zware tas mee als handbagage.

Minder lang wachten

Tijdens de veiligheidscontrole op Schiphol moeten vloeistoffen en elektronica apart door de scanner. Volgens de woordvoerder van Schiphol is dit waardoor er lange wachtrijen ontstaan. Soms moet er flink gezocht worden in de trolleys en de grotere tassen totdat alle artikelen gevonden zijn. Deze vlieger gaat niet op als de tas kleiner is.

Scheiding bij controle

De test zorgt ervoor dat mensen met trolleys of grote stukken handbagage gescheiden worden van degenen niet alleen een kleine tas bij zich hebben. In welke rij een passagier moet gaan staan, wordt beoordeeld door een medewerker. Door de verschillenden rijen die ontstaan, moet de doorstroom beter worden. Dit is nodig, omdat Schiphol steeds drukker wordt en daardoor de wachttijden oplopen. Hierdoor hebben in de meivakantie van 2017 tientallen mensen hun lucht gemist.

Als het experiment goed verloopt, bestaat de kans dat de verschillende rijen permanent worden ingevoerd.

(Bron: Schiphol, NOS, Algemeen Dagblad)

Geef een reactie