Reisverzekeringen in oranje landen en gebieden

Een reisverzekering is onmisbaar als u op reis gaat. Mocht er onverhoopt iets gebeuren, dan bent u verzekerd. Maar hoe is dat in coronatijd? Heeft de kleurcode van een land invloed op de dekking? Wilt u niet voor verrassingen komen te staan, controleer dan goed de voorwaarden van uw reisverzekering. Want mogelijk is niet alles gedekt.

Kleurcodes

Via wijsopreis.nl kunt u nagaan welke kleurcode op dit moment aan een land is toegewezen. Naar groene en gele landen mag en kunt u reizen, al is in het geval van de gele kleurcode wel sprake van veiligheids- of gezondheidsrisico’s. Het wordt afgeraden naar oranje landen te reizen. Doe dit alleen als het noodzakelijk is, dus bijvoorbeeld niet voor vakantie. Naar rode landen mag en kan niet gereisd worden.

Oranje gebieden

In hoeverre u verzekerd bent in oranje gebieden is afhankelijk van welke reisverzekering u heeft. En ook wat zij wel of niet vergoeden als het gaat om niet-corona gerelateerde kosten zoals diefstal. De reisverzekeringen van ABN AMRO biedt volgens Pricewise bijvoorbeeld geen dekking voor niet-corona gerelateerde schade als u op reis gaat naar een land of gebied met een oranje kleurcode. Maar dit geldt niet voor alle verzekeringen. Sommigen vergoeden geen kosten die corona gerelateerd zijn, maar wel niet-corona gerelateerde kosten. Hierbij moet u denken aan diefstal, pech met de auto of als u een been breekt. Dit betekent dus dat schade die u heeft of kosten die het gevolg zijn van corona-gerelateerde gebeurtenissen, zoals extra verblijf- of medische kosten, voor uzelf zijn.

Wilt u weten wat uw reisverzekering dekt? Kijk voor de actuele stand van zaken op de website van uw reisverzekering en op uw verzekeringspolis.

Verandering van kleurcode

Het is goed mogelijk dat als u op vakantie gaat naar een geel land, de kleurcode tijdens de reis terug wordt geschroefd naar oranje. In zo’n geval geldt dat uw reisverzekering dekking biedt tot de eerstvolgende mogelijkheid om terug naar huis te keren. Kiest u er niet voor de reis zo snel mogelijk te beëindigen? Dan komt de dekking in principe (deels) te vervallen.

Dit onderwerp wordt besproken in MAX vakantieman op 12 juli 2021.

(Bron: Pricewise Independer, Consumentenbond)

Geef een reactie