Quarantaine in het buitenland: wat als u corona oploopt tijdens uw vakantie?

Met een coronabewijs en eventuele inreismaatregelen kunnen we deze zomer toch weer vakantie vieren in het buitenland. Helaas kan het gebeuren dat u het coronavirus daar oploopt en niet meteen terug mag keren naar Nederland. We hebben de regels voor de terugreis en quarantaineverplichtingen van een aantal vakantielanden voor u op een rij gezet.

Coronabewijs

Bij terugkeer uit veel Europese landen moet u een coronabewijs laten zien. Het gaat hierbij om een vaccinatiebewijs, negatief testbewijs of herstelbewijs. Uit het vaccinatiebewijs moet blijken dat u volledig gevaccineerd bent. Het testbewijs krijgt u naar aanleiding van een negatieve PCR/NAAT-test of negatieve antigeentest. NAAT staat voor nucleic acid ampliciation test, een verzamelnaam voor verschillende soorten coronatesten. De PCR-test is 1 van de testen die hieronder valt en wordt tevens het meest gebruikt. Het herstelbewijs komt in de vorm van een positieve PCR/NAAT-test.

Reizigers met een vaccinatie- of herstelbewijs doen er goed aan om zichzelf te testen voordat ze weer naar het werk gaan of sociale contacten opzoeken in Nederland. Dit kan gemakkelijk door middel van een zelftest. Het dringende advies luidt om zo’n test te doen op dag 2 en 5 na aankomst. Bij klachten of een positieve zelftest geldt uiteraard: laat u testen bij de GGD.

België, Frankrijk en Griekenland

Sinds 8 augustus 2021 moeten alle reizigers van 12 jaar en ouder tijdens de terugreis naar Nederland vanuit onder andere België, Frankrijk en Griekenland een coronabewijs kunnen laten zien. Het gaat hierbij om een vaccinatiebewijs, negatief testbewijs of herstelbewijs.

Test u in België, Frankrijk of Griekenland positief op het coronavirus? Dan mag u niet terugreizen naar Nederland. Blijf in uw accommodatie, vermijd contact met anderen en volg de adviezen van de lokale gezondheidsautoriteiten op. De precieze regels in het buitenland kunnen afwijken van de regels in Nederland. De lokale regels krijgen uiteraard voorrang. Vraag uw reisagent of bespreek met de eigenaar van uw vakantie-accommodatie wat u het beste kunt doen. Neem daarnaast contact op met de GGD van uw woonplaats in Nederland.

Een quarantaineverblijf kan extra kosten opleveren. Ga na bij uw reisverzekering in hoeverre er sprake is van dekking.

Duitsland

De verbeterde gezondheidssituatie geeft op dit moment de ruimte om zonder coronabewijs terug te reizen naar Nederland vanuit Duitsland. U hoeft ook niet in (thuis)quarantaine te gaan wanneer u weer thuis bent.

U doet er wel goed aan om uzelf te testen voordat u weer naar uw werk gaat of sociale contacten opzoekt. Dit kan gemakkelijk door middel van een zelftest. Bij klachten of een positieve zelftest geldt uiteraard: laat u testen bij de GGD.

Krijgt u tijdens uw vakantie in Duitsland last van klachten of symptomen die lijken op het coronavirus? Dan bent u verplicht zich te melden bij de lokale GGD (Gesundheitsamt). Blijf in uw accommodatie, vermijd contact met anderen en volg de aanwijzingen van de Gesundheitsamt op. Neem daarnaast contact op met de GGD van uw woonplaats in Nederland als u positief bent getest.

Spanje

Om terug te kunnen reizen naar Nederland vanuit Spanje heeft u een coronabewijs nodig. Het gaat hierbij om een vaccinatiebewijs, negatief testbewijs of herstelbewijs.

Test u in Spanje positief op het coronavirus? Dan mag u niet terugreizen naar Nederland. Volg de adviezen op van de lokale gezondheidsautoriteiten. Zij kunnen u en uw eventuele reisgenoten verplichten in isolatie te gaan. Neem daarnaast contact op met de GGD van uw woonplaats in Nederland.

De verantwoordelijkheid voor het omboeken van uw terugreis en het vinden van een verblijf voor de isolatieperiode (minimaal 10 dagen) ligt bij uzelf. Daarnaast moet u manieren vinden om de gevonden accommodatie nooit te hoeven verlaten. Dit betekent dat u hulp moet inschakelen van bijvoorbeeld vrienden of familie, hotelpersoneel of een bezorgservice om u te voorzien van de eerste levensbehoeften.

Na 10 dagen (of langer als u nog symptomen heeft, wacht tot deze volledig verdwenen zijn) kunt u een nieuwe antigeen sneltest laten afnemen.

Italië

Sinds 8 augustus 2021 moeten alle reizigers van 12 jaar en ouder voor de terugreis naar Nederland vanuit onder andere Italië een coronabewijs kunnen laten zien. Het gaat hierbij om een vaccinatiebewijs, negatief testbewijs of herstelbewijs.

Test u in Italië positief op het coronavirus? Dan mag u niet terugreizen naar Nederland. Volg de adviezen van de lokale gezondheidsautoriteiten op. In Italië kunnen deze autoriteiten u, eventuele reisgenoten en andere nauwe contacten, verplichten in quarantaine te gaan. Dit is mogelijk op eigen kosten en op een door de lokale GGD aangewezen locatie. De quarantaine wordt pas opgeheven als u eenmaal negatief test. Neem daarnaast contact op met de GGD van uw woonplaats in Nederland.

Terugreizen naar Nederland

Voor meer informatie over het terugreizen naar Nederland vanuit alle delen in de wereld kunt u kijken op de website van Rijksoverheid over reizen tijdens corona. Hier vindt u de precieze regels en adviezen per land.

Dit onderwerp wordt besproken in MAX vakantieman op 9 augustus 2021.

Let op! Deze regels gelden op het moment van publicatie, maar kunnen veranderen. Houd de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken goed in de gaten voor de meest nauwkeurige informatie.

(Bron: Rijksoverheid, Nederlandwereldwijd, ANWB)

Geef een reactie