Reservewiel auto reservelampjes reservetank

Pech met de auto? 4 handige reserve-objecten om bij u te hebben

Een lekke band, een lege tank, een zoekgeraakte sleutel, een kapot licht… Als u met de auto op pad gaat, zit een ongeluk soms in een klein hoekje. Hoe zorgt u ervoor dat u alsnog verder kunt, mocht zoiets u overkomen? Met deze tips gaat u veilig de weg op.

Veiligheidsattributen niet altijd verplicht, maar wel aan te raden

In Nederland is het niet wettelijk verplicht om specifieke veiligheidsartikelen mee te nemen in de auto, zoals dat vrijwel overal in het buitenland wel zo is. Toch dient u in bepaalde situaties een gevarendriehoek te gebruiken, als uw alarmlichten het bijvoorbeeld niet doen. Het advies is dan ook om die in de auto te hebben. In België moet u sowieso een gevarendriehoek in uw auto hebben. En als u in een auto met Belgisch nummerbord rijdt: ook een veiligheidshesje, verbanddoos en een brandblusser.

Reservelampjes

Wel heeft de ANWB adviezen om zo veilig mogelijk op pad te gaan, mocht er onderweg iets misgaan. Als uw alarmlichten het niet doen, is een gevarendriehoek dus wel verplicht. Het meenemen van een verbanddoos, reservelampen en veiligheidshesjes is ook niet verplicht, maar wel sterk aan te raden volgens de ANWB. Als u bijvoorbeeld rondrijdt met kapotte autolampen, riskeert u een bekeuring. Welk type reservelampen u nodig heeft, vindt u in het instructieboekje van uw auto. En mocht het nodig zijn om een lamp te verwisselen, dan kunt u daar het best Pechhulp voor inschakelen.

Klapband auto
Lees ook: Autorijden bij warm weer? Kijk uit voor een klapband

Reservewiel

In de zomer van 2023 heeft de ANWB bijna 5.000 Nederlandse auto’s terug moeten halen uit het buitenland. Het komt opvallend vaak voor dat vakantiegangers tegen een lekke band aan lopen en dan geen reservewiel mee hebben. Sowieso zijn moderne auto’s vaak uitgerust zonder reservewiel, omdat dit scheelt in gewicht (en dus in CO2-uitstoot). Vaak krijgt u een bandenreparatieset mee als u zo’n auto zonder reservewiel koopt. Daarnaast kunt u zelf een extra band aanschaffen, zoals de zogeheten thuiskomers of runflat banden.

Heeft uw auto wel een bijgeleverd reservewiel, dan vindt u die meestal onder uw motorkap, in de ruimte onder uw kofferbak of in een speciaal compartiment achterin uw auto. Als u met de auto op pad gaat, zorg dan dat de bandenspanning van uw reservewiel op orde is, net als bij uw reguliere banden. En als u een krik en een complete set autogereedschap bij u heeft, kunt u eventueel zelf een lekke band verwisselen. Maar natuurlijk kunt u ook de Pechhulp bellen, indien nodig.

De vouwwagen wordt een steeds populairder vakantiemiddel.
Lees ook: De vouwwagen is populairder, let op deze punten bij de aanschaf

Reservetank

Bent u al minutenlang aan het wachten tot er een tankstation opdoemt, terwijl de wijzer van uw brandstofmeter steeds verder naar links afbuigt? Het nooit zover laten komen, dat is uiteraard het beste advies. Mocht u alsnog met een lege benzinetank komen te zitten, dan kan uw auto nog een x-aantal kilometers op de reservetank teren. Hoeveel kilometers dat zijn, hangt af van de inhoud van uw brandstoftank en het verbruik van uw auto. In dit artikel geven we daar meer uitleg over. Maar nogmaals: probeer het hier vooral niet op aan te laten komen.

Reservesleutel

Tot slot kan het gebeuren dat u uw autosleutel kwijtraakt of dat deze kapotgaat. Of de verzekering de schade dekt, is nog maar de vraag, zoals u in dit artikel van MAX vakantieman kunt lezen. Ook als u al een reservesleutel heeft, raadt de ANWB aan om er voor de vakantie nog eentje extra te laten maken. Dit kost u dan wel meer geld, maar het kan u onnodige zorgen besparen.

Veel moderne auto’s hebben overigens helemaal geen fysieke sleutel meer. Ze zijn van een kleine afstand te bedienen, bijvoorbeeld met een afstandsbediening, een smartphone-app of een drukknop. Hoe die zogeheten keyless entry werkt, ziet u in onderstaande video. Maar de batterij van zo’n keyless entry-systeem kan altijd een keer leeg raken. Controleer dan of er een fysieke reservesleutel in de afstandsbediening zit. In sommige automodellen zit er bovendien een verborgen sleutelgat in de deurklink, te herkennen aan de inkeping aan de onderkant. Hoe dit allemaal werkt, kunt u vanaf 7.05 zien in dezelfde video.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

(Bron: Archief, MAX vakantieman, ANP, ANWB, Algemeen Dagblad, Autovisie. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie