franse snelweg

‘Pas op voor Engelssprekende oplichters langs Franse snelwegen’

De Franse politie waarschuwt voor Ierse en Britse oplichters op de rustplaatsen langs de snelwegen. De mannen en vrouwen doen zich voor als beroofde families die niet verder kunnen reizen. Zij vragen medereizigers om financiële bijdrages, zodat zij hun weg kunnen vervolgen. Zij weten hun verhaal vaak zeer overtuigend te brengen, waardoor zij soms honderden euro’s van onschuldige automobilisten aftroggelen. 

Zo gaat de dieven te werk

De oplichters zijn volgens de Franse gendarmerie afkomstig uit Ierland of Groot-Brittannië en worden in 2018 voor het eerst gezien op de rustplaatsen in de regio Toulouse. Blijkbaar zijn zij daar erg succesvol, want in 2019 komen er meldingen vanuit het hele land. De dieven gaan als volgt te werken: zij spreken hun beoogde slachtoffers in perfect Engels aan en leggen uit dat hun gezin net is beroofd en dat zij niet kunnen terugkeren naar het eigen land zonder geld. vaak wordt er om een paar honderd euro gevraagd. De dieven zien er vaak keurig verzorgd uit en nemen de slachtoffers mee naar hun auto om hun verhaal kracht bij te zetten. Hier treffen de slachtoffers vaak een zogenaamd aangeslagen gezin in aan en één of meerdere ingetikte ramen. Deze auto’s zien er van binnen uit alsof er vaak mee wordt gereden en hebben Britse of Ierse nummerborden.

Ook laten de dieven hun identiteitsgegevens zien en geven ze hun telefoonnummers aan de mensen die het geld moeten ophoesten, zodat zij contact kunnen leggen om het geld terug te krijgen. Juist omdat de dieven bereid zijn hun gegevens te delen, zien veel mensen niet in dat zij met open ogen in een truc trappen.

Bel de politie

Gaat u binnenkort naar Frankrijk met de auto, of vertrekt u binnenkort weer naar huis vanuit dit land? Wees dan alert als er een Engelssprekende persoon naar u toekomt met een verhaal dat gelijkenissen vertoont met dat van de dieven. De Franse politie adviseert in dat geval om meteen 112 bellen. Als de mensen in kwestie echt beroofd zijn, weet de politie hoe zij moeten handelen. Als het gaat om een truc, zullen de mensen in kwestie proberen te vluchten zodra zij de politie zien.

Lees ook

Zo ontloopt u files op de Europese wegen

Uiteenlopende wachttijden bij pech in het buitenland

Kent u deze nieuwe, Europese verkeersregels al?

(Bron: Franse politie, Het Laatste Nieuws)

Geef een antwoord