nepagenten

Pas op voor nepagenten op de Franse wegen

De Franse politie waarschuwt voor nepagenten die ’s nachts toeristen overvallen. Hun tactiek is om zich voor te doen als agenten in burger, maar als zij uw auto zogenaamd doorzoeken op drugs, gaan zij er vandoor met uw bezittingen.

Auto’s zonder politielogo

In de Franse krant Le Figaro vertelt politiechef Alain Archaimbault dat de nepagenten steeds op dezelfde manier opereren. “De bandieten rijden in auto’s zonder politielogo. Als ze een prooi zien, liefst een buitenlandse auto, plakken ze een zwaailicht op het dak van hun auto en zetten de achtervolging in.” Nadat de nietsvermoedende toeristen aan de kant gezet zijn worden zij met een grote zaklamp verblind en wordt er gemeld dat ze op zoek zijn naar drugs. “Dan doorzoeken ze de bagage en zodra ze waardevolle spullen vinden, zoals portemonnees en telefoons, pakken ze die en gaan er vandoor.”

Routes naar het zuiden

De nepagenten zijn vooral actief op de routes naar het zuiden. De afgelopen weken zijn overvallen gemeld op snelwegen aan de Côte d’Azur en de Languedoc-Roussillon en langs de A13 tussen Parijs en Normandië. Ook Nederlandser zijn er al de dupe van geworden, meldt het AD. Het is recent Nederlanders op doorreis naar Marokko overkomen. Zij vertrouwden de situatie niet, zijn blijven doorrijden en hebben hun camera erbij gepakt om de daders vast te leggen.

Nepagenten gemakkelijk te herkennen

Volgens de politiechef zijn de nep-politiemensen gemakkelijk te herkennen. Franse agenten rijden altijd rond met een embleem op de auto en zijn gekleed in uniform. Archaimbault raadt aan om door te rijden als een auto zonder politie-embleem u wilt aanhouden. “Franse politieagenten zullen je nooit vragen om op de vluchtstrook te stoppen voor een routinecontrole. Dat is veel te gevaarlijk”, zegt de chef.

Nederlanders met problemen

Bij de ANWB zijn vooralsnog geen meldingen binnen gekomen van Nederlanders die op deze wijze zijn beroofd. Al weten Nederlandse vakantiegangers de ANWB inmiddels al weer goed te vinden. In de week van 3 tot en met 9 juli 2017 zijn er meer dan 58.500 telefoontjes ontvangen. De week erop is er ruim 61.800 keer met de Alarmcentrale en andere hulplijnen gebeld. Dat zijn er meer dan vorig jaar, maar in dezelfde periode vorig jaar waren er nu minder Nederlanders op vakantie. “De volgorde van regio’s die op vakantie gaan is anders dan vorig jaar”, legt de zegsman uit. Zo begon de schoolvakantie dit jaar het eerst in het drukbevolkte regio Midden, dat bestaat uit de provincies Utrecht en Zuid-Holland evenals delen van Gelderland. Regio Noord is dit jaar als laatste aan de beurt. De organisatie voor verkeer en toerisme verwacht eind juli en begin augustus een piek te beleven qua drukte.

(Bron: ANP, NOS, AD)

Geef een reactie