Oversteekhulp voor ouderen bij spoorwegovergang

Ouderen met een rollator of scootmobiel komen steeds vaker in problemen bij een spoorwegovergang. Er ontstaan gevaarlijke situaties wanneer ouderen zo snel mogelijk het spoor willen oversteken. Om hen te helpen veilig over te steken zet spoorwegbeheerder ProRail de ‘oversteekhulp’ in.

Wat houdt oversteekhulp in?

Veel van de problemen ontstaan doordat ouderen niet weten hoe zij veilig met een rollator of scootmobiel een overweg kunnen oversteken. Wieltjes van rollators of scootmobiels komen bijvoorbeeld vast te zitten in het spoor waardoor ouderen sneller vallen. Om hen te helpen veilig over te steken doet ProRail een proef in Haarlem met een een de oversteekhulp. Dat is een soort stoplicht, vergelijkbaar met een normale oversteek bij een stoplicht, dat aangeeft of er nog voldoende tijd is om veilig over te steken. Ouderen kunnen de oversteekhulp zelf bij een overweg activeren. Wanneer zij groen licht krijgt, is er nog genoeg tijd om over te steken voordat er bellen beginnen te rinkelen. De oudere heeft dan ruim de tijd de overweg rustig en veilig over te steken.

Ouderen een handje helpen

Naast de oversteekhulp installeert ProRail overwegbellen, AnnA-bel genaamd, die bij veel verkeer harder en in stille situaties zachter kunnen rinkelen. Op deze manier kan het geluidssignaal niet gemist worden. Om ouderen nog meer vertrouwen te geven bij het oversteken van de overgangen, gaat de spoorwegbeheerder naast de AnnA-bel en de oversteeklichten ook voorlichting geven. Ook roept zij medeweggebruikers op om ouderen een handje te helpen bij het oversteken van de overweg.

(Bron: ANP, Spoorpro)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Wordt het niet eens tijd om de trein aan banden te leggen.