Opnieuw veel sneeuw in de wintersportgbieden

Bent u of gaat u nog op wintersport? Houd dan de weerberichten goed in de gaten. De ANWB waarschuwt voor extreme weersomstandigheden in de wintersportgebieden. Er worden grote hoeveelheden sneeuw verwacht, en de afgelopen 24 uur heeft het zelfs onophoudelijk gesneeuwd. Veel wegen in Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk zijn hierdoor onbegaanbaar. Hele dorpen zijn van de buitenwereld afgesloten. Daarnaast maakt lawinegevaar wintersport nauwelijks mogelijk. 

Kans op lawines

In Oostenrijk is er de afgelopen weken al veel sneeuw gevallen. De grote hoeveelheid van de afgelopen dagen komt daar nog bij. Er is door de sneeuwval een grote kans op lawines. Sommige wintersportgebieden zijn nauwelijks bereikbaar. Lech is maar beperkt bereikbaar en de Achenpas is dicht in beide richtingen. De hoogte van het lawinegevaar is op veel plekken 5, dat is de hoogste staat van alarm. Er wordt geadviseerd de maatregelen van de lokale overheid strikt te volgen en vooral niet buiten de gebaande paden te skiën. Vanaf dinsdag 23 januari wordt het weer beter, maar dat verhoogt ook meteen de kans op lawines.

Zermatt afgesloten

Vanwege de aanhoudende sneeuwval zijn grote delen van Zwitserland moeilijk bereikbaar. Zermatt, Saas, Lötschental, Andermatt en Leukerbad zijn van de buitenwereld afgesloten. Er wordt aangeraden deze plaatsen te mijden. Ook elders in Zwitserland zijn problemen door de sneeuw. In de Zwitserse Alpen, boven 1.000 meter hoogte, kan tot en met dinsdag 23 januari nog een meter sneeuw vallen. Maar met het stijgen van de temperatuur, wordt de kans op een lawine dus vele malen groter. De A2 Gotthardsnelweg is tussen Amsteg en Airol in beide richtingen dicht vanwege een grondverschuiving. Omrijden kan via de A13 San Bernardino-tunnel.

Code oranje

Ook de Frankrijk kampt met enorme sneeuwval in de wintersportgebieden. Er zijn dorpen afgesloten van de wereld en huizen geëvacueerd. Voor de gebieden Savoie, Haute Savoie en Isère geldt in elk geval tot en met dinsdag 23 januari code oranje vanwege een grote kans op lawines.

Reist u de komende dagen richting Alpen? Dan raadt de ANWB u aan vooraf te informeren over de situatie op de plaats van bestemming.

(Bron: ANP/ANWB)

Geef een reactie