Op vliegreis met een beperking: deze vormen van assistentie op het vliegveld zijn er en zo vraagt u ze aan

Gaat u op reis met het vliegtuig maar heeft u een fysieke of mentale beperking? Dan is extra begeleiding op en rond het vliegveld bij vertrek, aankomst of bij een overstap, geen overbodige luxe. Vliegvelden bieden deze assistentie. In dit artikel leggen wij u uit wat u moet doen als u begeleiding nodig heeft en welke begeleidingsvormen er zijn. Wij hebben onderzocht wat de mogelijkheden zijn op Schiphol, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport.

Assistentie nodig op het vliegveld? Vraag dit op tijd aan

Bent u rolstoelafhankelijk, slecht ter been, doof, blind of heeft u een onzichtbare beperking, dan is reizen per vliegtuig een uitdaging. Om die uitdaging zo soepel mogelijk te laten verlopen, kunt u op de Nederlandse vliegvelden assistentie aanvragen. Wanneer u assistentie nodig heeft, dan is het belangrijk dat u dit op tijd laat weten. Geef bij het boeken van uw ticket of pakketreis al aan dat u deze begeleiding nodig heeft. Heeft u dat niet gedaan? Laat het dan tenminste 48 uur van tevoren weten aan de desbetreffende luchtvaartmaatschappij. Mocht u het vergeten zijn, dan kunt u ter plaatse nog om hulp vragen, maar dan moet u mogelijk wel veel langer wachten.

Luchtvaartmaatschappijen en luchthavens bieden begeleiding van de gate waar u aankomt naar de gate van uw volgende vlucht. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat u geholpen wordt met het verplaatsen door het vliegveld, het navigeren door veiligheidscontroles of het inchecken bij de volgende vlucht. Heeft u tijdig assistentie aangevraagd en heeft u ook een overstap? Dan zullen ze ook daar voor u klaarstaan.

Kom op tijd naar de luchthaven toe. Vliegt u binnen Europa, dan is het belangrijk dat u minimaal 2,5 uur voordat uw vlucht vertrekt, op de luchthaven bent. Heeft u een intercontinentale vlucht? Dan moet u minimaal 3,5 uur voordat uw vlucht vertrekt aanwezig zijn. 

gedragsregels vliegtuig
Lees ook: 5 x ongeschreven gedragsregels in het vliegtuig

Waar op het vliegveld kunt u zich melden voor assistentie?

Het verschilt per luchthaven waar u zich moet melden. Op Schiphol kunt u zich bijvoorbeeld melden bij de incheckbalie van uw vlucht, en gaat u naar de Assistentie Lounge achterin de vertrekhal. Op Eindhoven Airport meldt u zich bij een bemande incheckbalie of bij een van de ophaalpunten. Op Rotterdam Airport is er een assistentiepaal of zijn er assistentiepunten.

Hoeveel reisgenoten mogen er mee?

Als u samen met meerdere personen reist, mag er 1 iemand van uw gezelschap met u mee. Dus bijvoorbeeld bij de rij bij de veiligheidscontrole. In sommige gevallen is het zelfs verplicht om een reisgenoot of begeleider mee te nemen als u een beperking heeft. Als u bijvoorbeeld niet zelfstandig uw eigen medicijnen in kunt nemen, of wanneer u niet zelfstandig veiligheidsvoorschriften aan boord kunt volgen of uitvoeren. Check altijd bij uw vliegmaatschappij wat hier de voorwaarden voor zijn.

Assistentie op de plaats van bestemming

Wanneer u assistentie aanvraagt bij uw luchtvaartmaatschappij, wordt dit doorgaans ook geregeld op uw aankomstluchthaven of overstapluchthaven. Dat wil zeggen: als uw aanvraag op tijd en volledig is verwerkt, is er ook op uw vakantiebestemming assistentie voor u.

Het is wel goed om te weten dat de aard van de service per land of luchthaven kan verschillen. Niet elke luchthaven biedt bijvoorbeeld zelfrijdende rolstoelen of begeleiding tot aan het OV. Informeer daarom vooraf bij uw luchtvaartmaatschappij of zoek informatie op via de website van het aankomstvliegveld.

Dit kunt u doen bij een onzichtbare beperking

Heeft u een onzichtbare beperking en gaat u vliegen, dan kan het prettig zijn dat er extra rekening met u wordt gehouden. Op Schiphol en Rotterdam The Hague Airport bieden ze hier assistentie voor aan. Deze kunt aanvragen bij de luchtvaartmaatschappij. Om u optimaal voor te bereiden op de reis, kunt u zelfs deelnemen aan de Luchthaven Autisme Tours. Hier zullen ze alle facetten met u doorlopen waar u mee te maken krijgt wanneer u gaat vliegen. In principe kunt u deze tour altijd doen. Maar het wordt aangeraden om een aantal weken voor uw vlucht vertrekt, deel te nemen aan zo’n tour. Zo kunt u eventueel nog kijken waar obstakels zijn. Aan de tours zijn kosten verbonden, op deze website leest u er meer over.

Niet alle beperkingen zijn zichtbaar voor anderen. Daarom maken ze op Schiphol, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport, naast de tours, gebruik van de Sunflower keycord. Dit koord maakt onzichtbare beperkingen zichtbaar voor bijvoorbeeld de medewerkers of medereizigers. Zo worden zij erop gewezen dat u wellicht wat meer tijd of uitleg nodig heeft. De Sunflower keycord geeft u echter geen recht op voorrang. 

Op Schiphol kunt u op de dag van vertrek om het groene keycord bij de Assistance balie in de vertrekhal vragen. “Nadat u het keycord heeft opgehaald kunt u deze gewoon houden”, vertelt een woordvoerder van Schiphol ons. U kunt het keycord ook bestellen via de website van Hidden Disabilities. Hier zijn wel kosten aan verbonden.

luchthaven
Lees ook: 10 tips om vakantie-ellende op het vliegveld te voorkomen

Slecht ter been of in een rolstoel en op vliegreis? Deze vormen van assistentie zijn er

Kunt u zelfstandig reizen maar is het lastig om lange afstanden te lopen? Dan zijn er bij aankomst op de Nederlandse luchthavens rolstoelen te vinden. Deze kunt u gratis gebruiken. Op Schiphol zijn er na de grenscontroles zelfs zelfrijdende rolstoelen beschikbaar. U hoeft alleen uw gatenummer te selecteren, en u wordt bij uw gate afgezet. 

Heeft u een eigen rolstoel, dan kunt u deze gebruiken tot aan de vliegtuigdeur. Vanaf daar wordt u verder vervoerd in een speciale rolstoel die door het gangpad van het vliegtuig past. U wordt dan tot in uw stoel begeleid en ze bergen uw handbagage op. Uw eigen rolstoel gaat in het ruim.

Als u een elektrische rolstoel heeft, dan mag deze gratis mee. Maar het is wel belangrijk dat u dit van tevoren bij uw luchtvaartmaatschappij aangeeft. Ze moeten ook weten welke specificaties de rolstoel heeft. Denk aan afmetingen en het type batterij. Kunt u dit bij het boeken van de reis nergens aangeven, neem dan contact op met de luchtvaartmaatschappij. Komt u er alleen niet uit? Ga dan langs bij een reisbureau, zij helpen u graag verder.

Heeft u andere hulpmiddelen of medische benodigdheden?

Als u tijdens uw vlucht extra zuurstof nodig heeft, is het mogelijk om uw eigen draagbare zuurstofconcentrator mee te nemen aan boord. Deze moet wel aan bepaalde eisen voldoen én u heeft er een (schriftelijke) medische verklaring voor nodig. De draagbare zuurstofconcentrator wordt gezien als extra medische bagage. In principe mag dit gratis mee maar het is wel belangrijk dat u op tijd aangeeft dat deze mee aan boord gaat. Doe dit uiterlijk 48 uur voor vertrek of geef het direct online aan tijdens het boeken van uw ticket.

In een artikel van MAX vakantieman is er eerder uitgebreid geschreven over het meenemen van medische bagage. Dat artikel leest u hier.

Assistentie vanaf de parkeerplaats

Reist u vanaf Schiphol, dan kunt u gebruik maken van de ophaalservice als u hulp nodig heeft om bijvoorbeeld van uw parkeerplaats naar de incheckbalie te komen. Deze assistentie begeleidt u ook vanaf het treinstation, de bushalte en taxiplaatsen, naar de juiste plek. Om hier gebruik van te maken kunt u zich melden bij één van de 27 belpalen.

Vliegen met een hulphond

Reist u met een hulphond, dan mag deze in Nederland zonder extra kosten mee in het vliegtuig. Hulphonden, zoals blindengeleide- of assistentiehonden, mogen mee in de cabine, mits ze gecertificeerd zijn door een erkende organisatie (zoals ADI of IGDF) en uiterlijk 48 uur voor vertrek zijn aangemeld bij de luchtvaartmaatschappij.

De hond moet herkenbaar zijn als hulphond en mag geen overlast veroorzaken. Emotionele steundieren vallen meestal niet onder deze regeling. Voor een soepele reis is het belangrijk om vooraf contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij en de juiste documenten aan te leveren.

(Bron: Schiphol, Eindhoven Airport, Rotterdam The Hague Airport, hetsociaalplein.nl, Rijksoverheid, KLM, Transavia, aireuropa.com, vliegenmetautisme.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Moeke says:

    Hoe gaat het dan als je met een rollator loopt? Een rollator die ingeklapt kan worden tot een vrij handzaam geheel.