luchthaven

10 tips om vakantie-ellende op het vliegveld te voorkomen

Wie met het vliegtuig reist ontkomt er niet aan: het vliegveld. En dat vliegveld is ook een speelplaats voor criminelen, want regelmatig zijn toeristen op luchthavens slachtoffer van diefstal en oplichting. Om vakantie-ellende te voorkomen heeft de luchthaven van Palma de Mallorca een lijst met 10 trucs, en tips wat u er tegen kunt doen, gepubliceerd.

Diefstal bij de bagagecontrole

Leg uw handbagage pas op de band als u echt aan de beurt bent. Criminelen slaan hun slag door voor u voor veel oproer te zorgen. Ze hebben bagage die piept waardoor iedereen wordt afgeleid. Uw bagage gaat door en achter de check staat een handlanger die er met uw bagage vandoor gaat. Dus niet eerder op de band leggen dan noodzakelijk en als het toch weg is, meteen melding maken bij een medewerker van het vliegveld.

Laat u niet afleiden

Criminelen die uit zijn op uw bezittingen werken vaak in groepjes. De een leidt u af door u iets te vragen. De ander heeft het voorzien op uw bagage en gaat op zoek naar waardevolle bezittingen. Verspreid daarom uw waardevolle bezittingen over uw koffer en handbagage. Vergeet vooral ook niet om een kopie van uw paspoort of identiteitskaart te maken en in de koffer te doen. Ook handig om een kopie achter te laten bij de thuisblijvers.

Check de ‘gratis’ wifi

Op veel luchthavens is er gratis wifi. Controleer goed of u op het netwerk van de luchthaven zit, want criminelen faciliteren ‘gratis’ netwerken om op deze manier toegang te krijgen tot uw accounts en wachtwoorden.

Zet uw bluetooth uit

Criminelen gebruiken bluetooth-trackers  om smartphones, tablets en laptops op te sporen. Op deze manier weten ze precies waar de apparatuur is en proberen ze het uit de bagage te stelen. Laat dus je bluetooth niet de continue aan staan.

Let op voor zakkenrollers

Let goed op uw (hand)bagage en waardevolle bezittingen. Stop spullen goed weg, in ieder geval uit het zicht. Zakkenrollers zijn gewiekst en lopen tegen u aan op het vliegveld, bieden hun excuus aan en gaan er vervolgens met uw spullen vandoor.

Zakkenrollers vooral actief in wachtrijen

Moet u in de rij staan, doe dat dan zoveel mogelijk met z’n tweeën. Reist u alleen, ga dan bij iemand staan waar u een vertrouwd gevoel bij hebt. Samen zie je meer dan alleen. Zakkenrollers zijn dol op de rijen bij de autoverhuur waar ze zich voordoen als toerist om niet op te vallen.

Geef uw bagage niet zomaar uit handen

Op sommige vliegvelden zijn er kruiers om te helpen bij de bagage. Let wel dat criminelen deze rol graag op zich nemen om er vervolgens met uw bagage van door te gaan of om geld te vragen om de bagage terug te krijgen.

‘Goedkoop bellen’

Reist u buiten de Europese Unie, dan staan oplichters in de rij om u een smartphone te verhuren. U denkt goedkoper uit te zijn, maar na inlevering volgen enorme kosten. Check voor u vertrekt de lokale tarieven.

Transport naar het hotel

Heeft een taxi geregeld van het vliegveld naar uw hotel, vraag dan van tevoren om het nummer en de naam van de chauffeur. De chauffeurs staan vaak samen in de hal te wachten op de toeristen. Criminelen zien de toeristen zoekend rondkijken en schrijven snel de naam van het bordje van de echte chauffeur op. Voor dat u het weet zit u in de verkeerde taxi en krijgt u een veel te hoog tarief gerekend.

Defecte taximeter

Regelt u het vervoer ter plaatse, stap dan alleen bij een officieel taxibedrijf en en spreek van tevoren een tarief af. Doet u dit niet dan bestaat de mogelijkheid dat de taximeter ‘defect’ is waardoor u op een veel hoger bedrag uitkomt.

(Bron: AD)

Geef een reactie

Reacties (2)

    oosterwijck says:

    11e tip om vakantie-ellende te voorkomen: lekker thuis blijven

    fiechter says:

    Goed initiatief van de luchthaven van Palma de Mallorca! Wie volgt?