vakantievoorbereiding

Op vakantie? Bereid u goed voor!

Een belangrijk onderdeel van de vakantie is de voorbereiding. Aan de meest eenvoudige dingen als de juiste kleding en het activeren van bankpassen, daar denken we nog wel aan. Maar bij die voorbereiding zouden we ons ook meer mogen verdiepen in welke infectieziekten er op de bestemming heersen en of er veiligheidsrisico’s zijn. Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt om goed voorbereid op reis te gaan, want een goede voorbereiding kan een hoop ellende voorkomen.

Alarmerend

Volgens cijfers van het ministerie van Buitenlandse zaken gaat maar liefst 70 procent van de vakantiegangers onvoorbereid op reis. Dat blijkt uit onderzoek door VakantieDiscounter en wordt bevestigd door het ministerie van Buitenlandse Zaken. En dat is alarmerend, want een goede voorbereiding kan een hoop ellende voorkomen. Want risico’s zijn er niet alleen op gezondheidsgebied. Ook mogelijke veiligheidsrisico’s door criminaliteit, oorlogsgeweld en natuurrampen kunnen bij slechte voorbereiding leiden tot problemen. En wie denkt dat dit alleen voor verre bestemming geldt, heeft het mis. Ook bestemmingen rond het Middellandse Zeegebied vragen om een gedegen voorbereiding. Voor landen als Turkije, Egypte en de Balkan landen worden ook vaccinaties aanbevolen.

Totstandkoming reisadvies

Een reisadvies wordt door het ministerie van Buitenlandse Zaken samengesteld. Het is een hulpmiddel en helpt om risico’s in landen beter in te schatten alvorens een besluit wordt genomen om hier wel of niet naar toe te gaan. De Nederlandse ambassades en consulten overal ter wereld, weten wat er leeft in het land. Ze bezoeken gebieden om veiligheidssituaties te beoordelen. Ze preken met lokale autoriteiten, inlichtingendiensten en bedrijven en organisaties ter plaatse. Op basis van deze informatie wordt een uiteindelijk reisadvies samengesteld. Het reisadvies is een hulpmiddel. U blijft altijd zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid, want u bepaalt zelf of u wel of niet op reis gaat.

Voorbereiden op de vakantie

Buitenlandse Zaken adviseert iedere reiziger om een bezoek aan hun website mee te nemen in de voorbereidingen. Het reisadvies is op de site actueel. U kunt ook via Twitter @247BZ op de hoogte blijven en vragen stellen. Of download de app 24/7 BZ reis. voor Android of iOS. U kunt zich per land aanmelden voor een automatische e-mail zodat u altijd op de hoogte bent. Op de website vindt u ook een handige checklist die u helpt bij de voorbereiding van een onbezorgde reis. Voor gezondheidsadvies kunt u ook bij de GGD’s terecht. Vaccinaties zijn overigens niet gratis.

Niet alleen het ministerie van Buitenlandse Zaken roept op voor een betere voorbereiding. De Wereldgezondheidsorganisatie roept reisorganisaties op om consumenten beter voor te lichten over de risico’s van het niet voorbereiden van de reis.

(Bron: Telegraaf/Ministerie van Buitenlandse Zaken)

Geef een reactie