Duur 15:04
Gepubliceerd op 5 juni 2017

Volgt u het reisadvies op?

Om Nederlanders te informeren waar we veilig kunnen reizen, stelt het ministerie van Buitenlandse Zaken een reisadvies op. Met dit advies kunt u zich beter voorbereiden op veiligheidsrisico’s tijdens uw verblijf in het buitenland. Een reisadvies is niet bindend, maar wordt normaal gesproken in de reisbranche overgenomen. Tot nu, want reisorganisatie Corendon organiseert tegen het advies van Buitenlandse Zaken in, reizen naar Tunesië. 

Voor Tunesië geldt sinds de aanslag in 2015. Een man kwam in de badplaats Sousse het strand op en opende het vuur. 38 mensen, voornamelijk toeristen, kwamen hierbij om het leven. Sindsdien is er een aangepast reisadvies van kracht. Het gevaar is tot op de dag van vandaag volgens Buitenlandse Zaken nog niet geweken.

Volgens Buitenlandse Zaken is het de eerste keer dat en reisorganisatie hun reisadvies negeert. Zij laten weten: het is aan de reisorganisaties en de reizigers zelf om te besluiten of ze ons advies opvolgen. Wel vinden wij het een kwalijke zaak dat Corendon niet naar het reisadvies verwijst. Mensen kunnen ten onrechte het idee krijgen dat ze er veilig vakantie kunnen vieren. Verreweg de meeste reisorganisaties nemen het reisadvies gelukkig wel heel serieus. De enkele organisatie die dat niet doet neemt een onverantwoord risico met de veiligheid van de passagiers. 

Totstandkoming reisadvies

Een reisadvies wordt door het ministerie van Buitenlandse Zaken samengesteld. Het is een hulpmiddel en helpt om risico’s in landen beter in te schatten alvorens een besluit wordt genomen om hier wel of niet naar toe te gaan. De Nederlandse ambassades en consulten overal ter wereld, weten wat er leeft in het land. Ze bezoeken gebieden om veiligheidssituaties te beoordelen. Ze preken met lokale autoriteiten, inlichtingendiensten en bedrijven en organisaties ter plaatse. Op basis van deze informatie wordt een uiteindelijk reisadvies samengesteld. Het reisadvies is een hulpmiddel. U blijft altijd zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid, want u bepaalt zelf of u wel of niet op reis gaat.

Ben ik verzekerd?

De reisverzekering keert niet uit bij molest. Dit is de categorie waaronder bijvoorbeeld een terroristische aanslag valt. Naast de reisverzekering is er dan nog het Calamiteitenfonds. Zij keren alleen uit als er onvoorziene omstandigheden zijn. In het geval van de reis naar Tunesië kunt u weten dat hier risico’s aan zijn verbonden en is het dus niet onvoorzien. De reisverzekering dekt overigens wel de ‘normale’ zaken als het kwijtraken van een de koffer of mobiele telefoon, maar ook niet als dit samenhangt met de onveilige situatie ter plaatse.

Reisadvies negeren of toch niet?

Voor dit onderwerp heeft de redactie van Groeten van MAX een aantal vragen voorgelegd aan het MAX Opinie Panel over het reisadvies. Uit dat onderzoek blijkt dat bijna 75 procent nog nooit de website voor het reisadvies van Buitenlandse Zaken heeft geraadpleegd. Toch geeft meer dan 90 procent van de ondervraagden aan niet naar een land af te reizen waarvoor een negatief reisadvies geldt. Van de ondervraagden vindt 80 procent dat een reisorganisatie een reisadvies niet mag negeren en zij vinden ook dat de reisorganisatie de consument op de hoogte moet stellen van het negatieve reisadvies.

Toelichting Corendon

Corendon laat weten door te gaan met het organiseren van reizen naar Tunesië. “Er bestaat nog steeds geen Europees reisadvies. Frankrijk, Duitsland en België hebben geen negatief reisadvies voor Tunesië. Steeds meer Nederlanders boeken hun reis vanuit een van die landen. Op veler verzoek zijn wij daarom weer gestart met het organiseren van reizen die kant op.” Corendon heeft beloofd op de website bij de reizen naar Tunesië een link te zetten naar de reisadviespagina van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Mochten mensen naar aanleiding van het reisadvies de reis willen omboeken of annuleren, dan is dit mogelijk. Neem hierover contact op met Corendon.

Dit onderwerp is besproken in Groeten van MAX op 5 juni 2017.

(Bron: ministerie van Buitenlandse Zaken)

Stel uw vraag aan Jeanine Janssen

U kunt van maandag 5 juni tot en met woensdag 7 juni 2017 hieronder vragen stellen aan MAX Ombudsman Jeanine Janssen over het reisadvies. Na woensdag 7 juni mag u uiteraard een reactie achterlaten, maar deze wordt niet meer beantwoord. 

U moet zich eerst registreren en inloggen om uw vraag te stellen. Uw e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen en u kunt een fictieve naam opgeven. De naam die u achterlaat is wel zichtbaar. Ter bescherming van uw privacy verzoeken wij u persoonlijke gegevens niet te vermelden in uw bijdrage.

Geef een reactie

Reacties (5)

    Marcel1968 says:

    Hallo, op de site booking.com staat dat je kosteloos kan anuleren. Nu heb ik een maand voor verteek geanuleerd en brengen zij het gehel reisbedrag toch in rekening. Dat is ruim 2000 euro.
    Kan dat zomaar?
    groet,
    Marcel

      MAX Ombudsman says:

      Beste Marcel,

      Als er kosteloos annuleren staat, dan moet dat ook zo zijn. Het is echter lastig te beoordelen van ver af of er niet verschillende aanbiedingen zijn. Soms zijn hotels duurder als je kosteloos kunt annuleren en goedkoper als dat niet zo is. Als u wilt dat we even meekijken kunt u even naar ons spreekuur bellen. Dat kan dagelijks tussen 10.00 en 12.00 op 035-6775511

      Vriendelijke groet,
      Jeanine Janssen

    Anonimus says:

    Hallo Jeanine,
    Wij gaan in September vermoedelijk een weekje naar Portugal maar aangezien ik nogal slecht ter been ben wil ik graag mijn opvouwbare scootmobiel meenemen. Nu heb ik gezien dat het meenemen van een scootmobiel geen probleem is en dat dit bijna door elke vliegmaatschappij wel gratis gebeurd. Echter mijn scootmobiel is veel kleiner en lichter en is demontabel. Nu vraag ik mij af of er bij schiphol iets van een transportkist of zoiets is bijvoorbeeld zo’n kist die gebruikt wordt voor muziekinstrumenten) waar de scootmobiel in kan en op slot kan zodat er geen onderdelen afgehaald kunnen worden. Of moet ik er maar op vertrouwen dat de scootmobiel compleet in Porto aankomt? Ik weet dat de accu er af gehaald moet en ik denk aan een tas waar deze in kan. Maar er kan veel meer van de scootmobiel af. De stoel kan er zo afgetild worden……..de pen waar de stoel op staat kan er zo afgenomen worden…………de achterwielen kunnen eraf genomen worden……..dus hoe kan ik dit veilig meenemen. Heb je goede raad?????

      MAX Ombudsman says:

      Beste mevrouw,

      Als het goed is zou uw scootmobiel veilig vervoerd moeten kunnen worden in het laadruim. ik hoor zelden tot nooit klachten dat er iets mis gaat.

      Over de optie waar u het over heeft heb ik geen kennis. Ik zal er eens naar kijken en kom er op terug.

      Vriendelijke groet,
      Jeanine Janssen

    Anonimus says:

    Beste Jeanine,
    Weet je al iets meer m.b.t. mijn vraag???
    Vriendelijke groet

Bekijk ook

Meer