Duur 05:56
Gepubliceerd op 18 juli 2016

Reisadvies Turkije

Het was een roerige week, met bosbranden in Zuid-Frankrijk en Spanje, een aanslag in Nice en een poging tot staatsgreep in Turkije. De vakanties zijn nog maar net begonnen of onze favoriete vakantiebestemmingen worden hard geraakt.

Staatsgreep

De poging tot staatsgreep in Turkije van vrijdag 15 juli 2016 is mislukt. Inmiddels is het reisadvies voor Ankara en Istanbul veranderd van ‘alleen noodzakelijke reizen’ in ‘let op, veiligheidsrisico’s’. De situatie in het hele land is nog onvoorspelbaar.

Nederlanders in Turkije

Bij ANWB Alarmcentrale hebben zich geen Nederlanders gemeld die in Ankara of Istanbul in de problemen zijn gekomen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dezelfde avond Nederlanders in Turkije opgeroepen om binnen te blijven.

Aanslagen

Het is al langer onrustig in Turkije. Op 28 juni 2016 vond er een aanslag plaats op het Ataturk vliegveld in Istanbul, waarbij tientallen doden en gewonden zijn gevallen. Eerder die maand was er in Istanbul een bomaanslag op een politiebus, met meer dan 10 doden en in maart kwamen bij bomaanslagen in het centrum van Istanbul en Ankara veel mensen om.

Code oranje

De huidige situatie gaat om een politieke machtsstrijd. In Ankara en Istanbul kwam het tot oorlogstaferelen. Er kwamen ten minste 265 mensen om het leven en er vielen meer dan 1000 gewonden. Veel vakantiegangers zijn bezorgd en vragen zich af waarom er geen negatief reisadvies voor heel Turkije is afgegeven. Tijdens de poging tot staatsgreep zelf was er code oranje van kracht: ‘alleen noodzakelijke reizen’. De meeste reisorganisaties annuleerden de reizen en vliegtuigmaatschappijen over de hele wereld cancelden de vluchten naar Turkije. De alarmcentrales stonden roodgloeiend en doordat vakantiegangers ook niet terug naar huis konden vliegen ontstond er een achterstand in de terugvluchten.

kaart-turkije

De situatie op maandagmiddag 18 juli 2017.

Code geel

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft zondag 17 juli 2016 het reisadvies voor Ankara en Istanbul aangepast van ‘alleen noodzakelijk’ naar ‘let op, veiligheidsrisico’s’. Het ministerie kwam met die wijziging omdat de rust in beide steden is teruggekeerd. Nu de situatie naar code geel is teruggeschaald kunnen vakanties veelal niet meer (kosteloos) geannuleerd worden. Lees meer over annuleren en dekkingsbeperkingen. Voor vragen over het eventueel omboeken van uw reis raden wij u aan met uw reisorganisatie of reisbureau contact op te nemen.

Advies

Buitenlandse Zaken adviseert reizigers in heel Turkije alert te blijven en mensenmassa’s en demonstraties te mijden. Demonstraties ontaarden regelmatig in rellen en geweld. In het bijzonder in grote steden en op drukke plaatsen is voorzichtigheid geboden. Overheidsgebouwen, politiebureaus, gebouwen van overige onderdelen van het Turkse veiligheidsapparaat, partijkantoren, politieke bijeenkomsten en demonstraties kunnen doelwitten zijn. Maar ook toeristen, toeristische attracties, metrostations, uitgaansgelegenheden, bushaltes, Europeanen en Europese objecten.

Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. Via het reisadvies, maar ook via de media. Houd contact met uw vliegmaatschappij/reisorganisatie.

Dit onderwerp wordt besproken in Groeten van MAX op maandag 18 juli 2016.

Geef een antwoord

Reacties (4)

 1. Hanneman says:

  Je kunt je afvragen waarom buitenlandse zaken niet gewoon afraad. Hierboven staat al zo’n beetje alles wat een doelwit kan zijn op een rij en als toerist heb je met alle opties te maken. Als het tóch op vakantie gaan in Turkije gaat bestaan uit voortdurend waakzaam zijn, verdenkingen koesteren, wie weet slapeloosheid moeten doorstaan? Enkel om terroristen “hun zin niet te geven” en onze “waarden te verdedigen”? Da’s geen vakantie. Maar ja, Turkije zal aan het toerisme moeten kunnen blijven verdienen alsook de verschillende vliegmaatschappijen en hotelketens. Koenders zegt blij te zijn dat de staatsgreep niet is gelukt. Het kan eigenlijk niet anders dan dat hij ergens, voor mijn part tijdens een toiletbezoek, heeft gedacht “Shit!! Mislukt. We blijven met die dictator aan ons europese been zitten. Shit! En op het kijkglas zegt hij wat Europa, Rutte waarschijnlijk ook, eigenlijk wil horen.
  Mijn reisadvies? Niét doen! Kruidvat! Uw leven telt niet voor geloofsfanatieke of politiek geindoctrineerde idioten. Waarom een land steunen waar de mensenrechten stelselmatig worden genegeerd en de zo wenselijke europese democratische waarden van z’n levensdagen niet zullen worden nagestreefd laat staan geleefd. Dus……. niét doen.

  1. Hanneman says:

   kruitvat!

 2. oosterwijck says:

  Turkije, … nooit doen, … niet nu, … niet volgend jaar. Het is een land van rovers, verkrachters, genocideplegers. Ooit (1000 jaar geleden) zijn ze rovend en moordend vanuit China, richting westen getrokken. Ze zijn tot in Wenen gekomen. Onderweg hebben ze Groot Armenie onder de voet gelopen (3/4 deel van het tegenwoordige Turkije) en de bevolking systematisch uitgemoord. In de media hebben we het alleen maar over de laatste genocide (1916-1918) maar 20 jaar eerder, in 1895 was er ook al een genocide, die 5 jaar duurde en niet alleen op de Armeniers, maar ook op: de Iraniers (Persen), de Syriers (Asyriers), de Grieken, de Bulgaren, Hongaren en alle andere landen in de Balkan. De helft van de Balkan populatie, zijn nakomelingen van verkrachtingen, gepleegd tijdens de Turkse oorlog. En die nakomelingen hebben ook slechte genen. Die hebben 1000 jaar later nog voor problemen gezorgd in de Balkan. Denk maar aan Albanie, ook een land vol criminelen. Blijf weg uit Turkije, nu en en in de toekomst. Het beste is om het Europees deel van Turkije (voor de brug in Istanbul) terug te pakken, de brug op te blazen en de Bosporus als grens aan te nemen. Het is nog belangrijker om vrienden te worden en te blijven met Rusland en gezamenlijk alle Turken terug te drijven richting China. Dan krijgen de Armeniers hun rechtmatige land terug en Europa is bevrijd van een ernstig probleem.

  1. hycodun says:

   de verdrijving van de joden
   https://nl.wikipedia.org/wiki/Verdrijvingsedict
   Kruistocht (christenterroristen)
   https://nl.wikipedia.org/wiki/Kruistocht
   Kolonisatie van de wereld
   https://nl.wikipedia.org/wiki/Kolonisatie
   WW1
   https://nl.wikipedia.org/wiki/Eerste_Wereldoorlog
   WW2
   https://nl.wikipedia.org/wiki/Tweede_Wereldoorlog
   Algerijnse genocide

   Bloedbad van Chodzjali
   https://nl.wikipedia.org/wiki/Bloedbad_van_Chodzjali

   Turken zeker ?

   Betteft Armeniërs:
   Sommige Armeniërs waren waren NSB’ers.
   Armeniërs zijn misbruikt door Russen.

   Liever Turks dan paaps

   Liever Turcks dan paus bevonden.
   Al is den Turk gheen Christen genaemt,
   Hy en heeft niemant om tgeloove gebrant,
   Als die papisten doen alle dage

   https://nl.wikipedia.org/wiki/Liever_Turks_dan_paaps

Bekijk ook

Meer