Corendon negeert negatief reisadvies Tunesië

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag raadt mensen vanwege het risico op terrorisme af om voor hun plezier naar het Noord-Afrikaanse Tunesië te gaan. Reisorganisatie Corendon vindt het daarentegen prima te verdedigen om ondanks het negatieve reisadvies toch vakantiereizen naar Tunesië aan te bieden. De reisorganisatie breekt daarmee met de gewoonte van de reisbranche om de officiële reisadviezen te volgen, tot ergernis van het ministerie.

“Het blijft een advies”

“Wij vinden dit heel onverstandig. Veiligheid voor Nederlanders staat voorop en daar willen we niet mee stunten”, aldus een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens haar is zoiets niet eerder gebeurd. Het ministerie heeft zijn bezwaren overgebracht. “Maar het blijft een advies. Mensen en organisaties mogen zelf beslissen waar ze naartoe op vakantie gaan en welke reizen ze aanbieden.”

Betuttelend

Topman van Corendon Steven van der Heijden noemt het reisadvies betuttelend. “Consumenten zijn anno 2017 mondig en wijs genoeg om zelf te bepalen of ze ergens heen kunnen”, zegt hij. Bovendien wijkt het advies af van het Franse. “Frankrijk zet Tunesië op geel. Waarom zouden Nederlanders meer risico lopen?”

Terroristische aanslag

In de zomer van 2015 pleegde een terrorist een bloedige aanslag op het strand van de badplaats Sousse. Daarbij kwamen 38 mensen om het leven. De meeste slachtoffers waren Britse toeristen. Later dat jaar werd een bus opgeblazen in de hoofdstad Tunis, met doden en gewonden tot gevolg. Maar sindsdien zijn er geen grote aanslagen gepleegd. Van der Heijden wijst erop dat bezoekers van Frankrijk de afgelopen twee jaar meer risico liepen op terroristisch geweld. Buitenlandse Zaken benadrukt dat het reisadvies niet alleen is gebaseerd op openbare bronnen, maar ook op informatie van inlichtingendiensten. De directeur van Corendon vindt dat niet overtuigend. “De Fransen hebben dezelfde informatie, mag ik aannemen. Wellicht heeft Frankrijk zelfs betere bronnen. Het was een Franse kolonie en Fransen vormen de grootste groep toeristen.”

Actuele reisadviezen

Voor actuele reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken kunt u altijd terecht op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

(Bron: ANP)

Geef een reactie