water

NS viert eerste watertappunten op stations

Op het station een flesje vullen met gratis drinkwater: het kan vanaf 25 maart 2019. De NS heeft op die dag de 20 tappunten onthuld op stations in Noord-Holland. Uiteindelijk moeten ruim 200 van de in totaal bijna 400 Nederlandse stations zo’n waterpunt krijgen.

Zwerfplastic

Door de tappunten te plaatsen wil de NS het drinken van kraanwater stimuleren en probeert het bedrijf zwerfplastic tegen te gaan. Wie op reis is en dorst krijgt, is immers snel geneigd een plastic flesje water te kopen. Deze flesjes worden niet door iedereen in de prullenbak gegooid, waardoor het plastic gaat ‘zwerven’. Dat dit niet goed is voor het milieu, laat zich raden.

Nog 20 waterpunten

De NS presenteert haar plannen voor de tappunten in 2018. Eind 2018 wordt de allereerste al gerealiseerd op station Alkmaar. In maart 2019 volgen er nog 20 stations in de regio, waardoor onder meer reizigers in Purmerend, Hoorn, Koog aan de Zaan, Krommenie-Assendelft en Hoofddorp toegang hebben tot gratis drinkwater. Het drinkwater wordt geleverd door het waterbedrijf dat in dit gebied actief is.

Het spoorwegbedrijf streeft ernaar om voor het einde van 2019 het merendeel van alle stations uit te rusten met een waterttap. Om dit voor elkaar te krijgen wordt er 3 miljoen euro geïnvesteerd.

Andere investeringen

De waterpunten zijn overigens niet het enige waar de NS geld in steekt. Eerder maakt het bedrijf bekend dat zij de komende 5 jaar 65 miljoen willen steken in het verbouwen van ruim 200 stations. Het gaat hierbij vooral om veel kleinere stations. Deze stations worden comfortabeler en krijgen meer voorzieningen. Denk hierbij aan nieuwe wc’s, koffiehoekjes en soms zelfs een zogenoemde stationshuiskamer. Zo’n huiskamer is een overdekte wachtruimte waar ook iets te eten of drinken kan worden gekocht.

De NS heeft een speciale kaart gemaakt waarop precies te zien is welk station wordt verbouwd en welke voorzieningen er bijkomen.

(Bron: archief, NS, AD, Noord-Hollands Dagblad)

Geef een reactie