NS verbouwt meerderheid van treinstations

De Nederlandse Spoorwegen wil de komende 5 jaar 65 miljoen euro uittrekken om ruim 200 van de in totaal 396 Nederlandse stations op te knappen. De afgelopen jaren heeft de NS de grotere stations al onder handen genomen en nu is het tijd voor de kleinere. 

Positieve reiservaringen

Het plan om 200 kleinere stations op te knappen wordt op 28 februari 2019 gepresenteerd tijdens de bekendmaking van de jaarcijfers van de vervoerder. “We willen in Nederland betrouwbaar, comfortabel en op een schone manier reizen”, legt president-directeur Roger van Boxtel uit tijdens de presentatie. Hij gaat verder: “de stations zijn voor een groot deel bepalend voor de ervaring van onze reizigers. Na de succesvolle verbouwingen van de grote stations als Rotterdam Centraal, Breda, Arnhem Centraal en Utrecht Centraal, willen we nu andere stations aangenamer maken. Belangrijk, want één derde van de treinreizigers reist juist via een kleiner station.”

Eerdere verbouwingen

De grotere stations die Van Boxtel noemt hebben de afgelopen jaren een gedaanteverandering ondergaan. Zo zijn er zogenoemde stationshuiskamers gekomen die de kiosken vervangen. In zo’n huiskamer kunnen reizigers rustig zitten, actuele reisinformatie inzien en iets te drinken of eten kopen. Wachten op een koud perron is zo dus verleden tijd. Ook zijn de toiletvoorzieningen op de grotere stations flink verbeterd.

stationshuiskamer

De stationshuiskamer op station Goes.

Meer faciliteiten

Dergelijke veranderingen ziet Van Boxtel ook voor zich bij de verbouwing van de kleinere stations. Niet allemaal zullen zij een stationshuiskamer én een toilet krijgen, maar de NS wil in samenwerking met netbeheerder ProRail wel de mogelijkheden verkennen. Zo is het plan om op 92 kleine stations de toiletten te vernieuwen. Ook wil de NS de samenwerking met lokale ondernemers zoeken om op kleinere stations zonder faciliteiten een comfortabele wachtruimte met koffie te maken.

Wordt het station bij u in de buurt ook verbouwd?

De NS heeft een kaart gemaakt met daarop de 200 stations die verbouwd gaan worden in de komende 5 jaar. Er wordt hier ook aangegeven waar nieuwe toiletten komen en welke stations huiskamers krijgen.

Bron: NS, AD, archief

 

Geef een reactie