Tienertoer

Spoorwegmuseum opent tentoonstelling rondom jarige Tienertoer

In 2019 is het precies 50 jaar gelden dat de Nederlandse Spoorwegen de Tienertoer introduceert. Om dit te vieren opent in het Spoorwegmuseum te Utrecht op 14 april 2019 een speciale Tienertoer-tentoonstelling. 

NS in de rode cijfers

De tentoonstelling vertelt het verhaal achter de tienertoer, het reisproduct waarmee jongeren en kinderen tussen de 8 en 19 jaar 8 weken lang het hele land door kunnen reizen. Er is aandacht voor de ervaringen van de jongeren van toen, maar ook voor de situatie waaruit het kaartje voorkomt. De NS heeft het in de jaren 60 immers niet makkelijk. De reizigersaantallen dalen en het bedrijf raakt in de rode cijfers. Door de opkomst van de auto en het vliegtuig als vervoersmiddelen wordt er minder gebruik gemaakt van de trein. De NS wil het tij graag keren, maar hoe? De vervoerder besluit in te zetten op een nieuwe, moderne huisstijl en vernieuwende producten. Onder die ‘vernieuwende’ producten’ valt ook de Tienertoer, die tijdens de zomervakantie van 1969 wordt gepresenteerd.

Meteen succesvol

Met dit kaartje heeft de NS een hit te pakken. meteen al in het eerste jaar worden er 85.000 exemplaren van verkocht. de Tienertoer is een groot succes en dat blijft het tot 1995, het jaar waarin de Tienertoer van de markt verdwijnt. Inmiddels heeft de NS weer een soortgelijk product op de markt gebracht; de jongerentoer. Hiermee kunnen jongeren tussen de 12 en 19 jaar in de Kerstvakantie een aantal dagen tegen gereduceerd tarief treinen.

Tienertoer

Een folder voor Tienertoer uit 1972.

Op zoek naar mede-tienertoerders?

Omdat zoveel Nederlandse jongeren gebruik hebben gemaakt van de Tienertoer zijn er ook heel veel leuke, spannende en ontroerende Tienertoer-verhalen. heeft u zo’n verhaal en wil u dit graag delen met mede-tienertoerders? Dan kunt u terecht op de speciale Tienertoer-facebookpagina van het Spoorwegmuseum.

De Tienertoer tentoonstelling is van 14 april tot en met 1 september 2019 te zien.

(Bron: Spoorwegmuseu, archief)

Geef een reactie