NS treinen

NS krijgt nieuwe dienstregeling per 5 september 2022

Momenteel rijden er minder tot geen treinen door de stakingen van het NS-personeel. Maar vanaf september 2022 komen er definitieve veranderingen in de dienstregeling van de treinen. Wat er gaat veranderen en per wanneer precies, zetten wij voor u op een rij.

Personeelstekort bij NS

Niet alleen in de horeca, zorg en het onderwijs zijn er personeelstekorten. Ook de Nederlandse Spoorwegen (NS) kampt met een schaarste aan werknemers. Hierdoor zijn zij genoodzaakt de dienstregeling aan te passen. Dit gaat in 2 fases. Fase 1 gaat per 5 september in, fase 2 per 11 december.

Minder treinen

Deze dienstregeling betekent voor een aantal trajecten dat er minder treinen per uur rijden. Ook in de avonden zal het aantal rijdende treinen worden opgeschort. De eerste veranderingen gaan al per 5 september in en zijn als volgt:

  • Doordeweeks rijden er 4 intercity’s per uur. Dat zijn er nu nog 6.
  • De avonddienstregeling gaat eerder van kracht. Nu is dat om 22.00 uur, maar dat verandert naar 20.00 uur.
  • In de avonden en weekenden rijden elk halfuur Intercity’s en Sprinters. Nu gaan deze elk kwartier.

Aanpassingen in december

De NS past de dienstregeling per 11 december opnieuw aan. De volgende veranderingen worden toegevoegd aan die van 5 september:

  • In de spits op vrijdagen rijden er in plaats van elk kwartier, elk halfuur Intercity’s op een aantal trajecten.
  • Van maandag tot en met donderdag rijdt er op het traject Eindhoven- Amsterdam weer elke 10 minuten een Intercity, in plaats van elk kwartier zoals in september het geval is.
  • Op het traject HSL- Breda- Rotterdam rijden 3 treinen per uur in plaats van 5.
  • In de de daluren rijden er elk half uur Intercity’s en Sprinters in plaats van elk kwartier.

Wennen

Dat de nieuwe dienstregelingen wennen is voor reizigers, erkent waarnemend president-directeur van NS Bert Groenewegen. “We willen de reiziger zo goed mogelijk bedienen en duurzame bereikbaarheid mogelijk maken. De oorspronkelijke dienstregeling voor 2023 is nog gebaseerd op de verwachte forse reizigersgroei uit 2019. De wereld ziet er nu echt anders uit.” Sommige treinen worden door de aanpassingen drukker in de daluren. Ook zullen reizigers in de weekenden en avonden vaker moeten overstappen. Toch hoopt de NS met de aanpassingen te voorkomen dat reizigers kort voor hun reis te maken krijgen met uitval van treinen.

(Bron: NS, NOS, Trouw. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie