ruitenwissers

‘Nederlanders verwaarlozen ruitenwissers’

Ruitenwissers worden door de meeste Nederlandse automobilisten maar sporadisch vervangen, zo blijkt uit onderzoek van autobranchevereniging BOVAG. Dit is niet alleen gevaarlijk, maar kan ook voor hoge boetes als gevolg hebben.

Vervanging komt veel te laat

BOVAG stelt in een begeleidend artikel dat de meeste autofabrikanten adviseren om elke 12 tot 15 maanden dit onderdeel te laten vervangen, maar slechts 4 procent van alle ondervraagden houdt zich hieraan. De meesten (4 op de 5) gaan pas nadenken over nieuwe ruitenwissers zodra de oude rare geluiden beginnen te maken, het rubber loslaat of wanneer de wissers vegen op de voorruit maken. Ook is er een flinke groep mensen die alleen tijdens de apk-keuring nieuwe ruitenwissers laat aanbrengen. Vooral bij nieuwe auto’s kan dit voor een probleem zorgen, want die worden pas na een aantal jaar gekeurd.

Niet op de hoogte van hulpsticker

Volgens de autobranchevereniging wachten mensen zo lang omdat zij gewoonweg niet door hebben wanneer een wisser versleten is. In principe is dit eenvoudig te zien aan een stickertje dat verkleurd van zwart naar geel zodra deze aan vervanging toe is, maar 59 procent van de deelnemers aan het onderzoek zegt dat zij hier niet van op de hoogte zijn. 5 procent van de respondenten denkt zelfs dat deze sticker een indicator is van de buitentemperatuur.

240 boete door versleten ruitenwissers

Naar aanmelding van deze resultaten trekt BOVAG de conclusie dat Nederlandse automobilisten hun ruitenwissers verwaarlozen en dat kan zeer gevaarlijk zijn. Nu de winter eraan komt en ze vaker gebruikt worden, is het belangrijk dat ze in goede conditie verkeren. Ook staan er fikse boetes op het hebben van slecht zich door versleten ruitenwissers. Zowel voor onnodig slecht zicht op de weg als voor het hebben van versleten wissers kan een bekeuring van 120 euro gegeven worden. Dat is dus 240 euro in totaal.

(Bron: website BOVAG, NOS, ANP, Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Een belangrijke oorzaak is: de kosten! … As ik op mijn auto een onderhoudsbeurt laat uitvoeren, betaal ik voor de ruitenwissers vervangen €60. Als ik bij de doe-het-zelf winkel nieuwe ruitenwissers koop betaal ik €12. Het monteren is een fluitje van een cent. Veel consumenten weten niet dat je, die zelf kunt vervangen (of een handige buur) en wachten te lang, omdat ze zich niet willen laten tillen door de garage.