Nederlanders

Nederlanders reizen meer dan 20 km naar werk

22,6 kilometer: zo ver wonen Nederlanders gemiddeld van hun werk af. Daarnaast werkt bijna 4 op de 10 in dezelfde plaats als waar hun huis staat. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Randstad

Met name mensen uit de randstedelijke gebieden, wonen vaak in dezelfde plaats als waar zij werken. Amsterdammers en de inwoners van de omliggende gemeenten hoeven daardoor vaak niet meer dan 17 kilometer af te leggen. Rotterdammers moeten iets verder gaan: 18 kilometer.

Randen van Nederland

Toch zijn er ook Nederlanders die 44 kilometer of meer moeten reizen naar hun werk. Dit geldt vooral voor inwoners van de ‘randen van Nederland’. Hier werken inwoners relatief vaak buiten de eigen gemeentegrenzen én moet er verder gereisd worden om de werkplek te bereiken. Gemiddeld heeft de Limburgse gemeente Onderbanken de grootste leegloop op werkdagen. 90 procent van alle inwoners werkt niet in de eigen woonplaats. Inwoners van gemeenten zoals Delfzijl (Groningen) De Marne (Groningen) en Sluis (Zeeland) werken ook vaak ergens anders. Zij reizen per werkdag meer dan 35 kilometer.

CBS heeft zich tijdens het onderzoek gebaseerd op 7 miljoen werknemers. Hoe ver ZZP’ers moeten reizen voor hun werk is niet onderzocht. Benieuwd hoe ver mensen in uw gemeente moeten reizen naarhet werk? Bekijk dan hier alle onderzoeksresultaten.

(Bron: CBS, NOS)

Geef een reactie