tanken

Nederlanders die in België tanken moeten vanaf 2017 opletten

Na Frankrijk en Duitsland gaat ook België in 2017 over op de milieuvriendelijkere brandstof E10. Nederlanders die dan bij onze zuiderburen tanken doen er goed aan om te checken of hun auto daarop berekend is. Niet elke auto is namelijk geschikt. In Duitsland blijft Euro95 voorlopig ook nog verkrijgbaar, maar in Frankrijk en België niet.

10 procent auto’s niet geschikt

E10 is een mengsel van 90 procent fossiele brandstof en 10 procent bio-ethanol, alcohol op basis van biomassa van bijvoorbeeld suikerbieten, mais en tarwe. Zo’n 10 procent van de auto’s is hier niet geschikt voor. Bij deze auto’s bestaat de kans dat de ethanol bepaalde rubber- en kunststofafdichtingen, keerringen en pakkingen aantast.

Bijtend goedje

“Ethanol is een bijtend goedje”, zei Tom Huyskens van brancheorganisatie BOVAG in het NOS Radio 1 Journaal. Auto’s die minder dan 10 jaar oud zijn hebben daar geen problemen mee, maar verschillende auto’s van voor het bouwjaar 2006 wel. Mensen met oudere auto’s kunnen nog gebruik blijven maken van premiumbrandstoffen, zoals Euro98.

Nederland

Vanaf 2020 moet in alle Europese lidstaten 10 procent van de brandstof hernieuwbaar zijn. Ook Nederland gaat dan over. Bij ons bevat Euro95 overigens nu al 7 procent ethanol; dat wordt geleidelijk verhoogd naar 10 procent.

E10-check

Wilt u weten of uw auto geschikt is voor E10, doe dan de check.

(Bron: NOS, ANWB)

Geef een reactie