Moerdijkbrug

Moerdijkbrug 3 weken dicht voor treinverkeer

De belangrijkste noord-zuidverbinding over het Hollandsch Diep, de Moerdijkbrug, gaat de komende weken dicht voor het treinverkeer. ProRail gaat de spoorconstructie vernieuwen. Treinreizigers worden tijdens de afsluiting met bussen vervoerd.

3 Moerdijkbruggen

Er zijn 3 Moerdijkbruggen. De brug voor het wegverkeer, de spoorbrug en de brug voor de hogesnelheidstreinen. De eerste spoorbrug dateert van 1872. Deze werd in de Tweede Wereldoorlog vernield. De daarop volgende spoorbrug dateert uit 1955. Van deze brug moeten de spoorstaven vervangen worden. De brug voor het wegverkeer en de brug waar de hogesnelheidslijnen over gaan, blijven gewoon open.

Spoorstaven

Van de oude brug moeten de spoorstaven vervangen worden. De nieuwe zijn langer dan de oude. Door de lengte zijn er minder verbindingen nodig, minder lassen. En dat is goed, want de verbindingen zijn de zwakke schakels die de kans op storingen vergroten. “Het is een behoorlijke klus aangezien de oude spoorstaven eerst verwijderd moeten worden. Dat is niet eenvoudig aangezien het spoor is ingegoten en vastzit met een zeer sterke lijm”, aldus ProRail.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Spoedreparaties

In 2003 is de spoorbrug al eens vervangen en in 2014 en 2015 zijn er aanpassingen aan de constructie uitgevoerd. Die zijn toen niet goed uitgevoerd waardoor haarscheurtjes zijn ontstaan. Dat heeft in 2016 geleid tot spoedreparaties die gepaard gingen met veel overlast voor de treinreizigers en het goederenvervoer.

De Moerdijkbrug is afgesloten voor treinreizigers van 25 juli tot en met 11 augustus 2017. Treinreizigers tussen Dordrecht en Breda worden in die periode per bus vervoerd.

Geef een reactie