Dit is waarom uw poep ophouden geen goed idee is.

Dit is waarom uw poep ophouden geen goed idee is

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat veel mensen liever niet poepen wanneer ze niet thuis zijn. We zitten namelijk liever met samengeknepen billen en een ongemakkelijk gevoel achter de computer of in een café, dan dat we onze darmen legen ‘in het bijzijn van anderen’. Toch is poepen uitstellen geen goed idee en in dit artikel leggen we uit waarom dat is.

Gemiddeld poepen we 1 keer per dag

We beginnen even bij het begin, want hoe vaak poepen is eigenlijk gezond? Volgens een Harvard-studie uit 2018, poept iemand gemiddeld 1 keer per dag. Maar uit dezelfde studie komt ook dat dit slechts een gemiddelde is en dat de ene persoon maar 3 keer per week poept en de ander misschien wel 3 keer per dag. Tussen de 3 keer per dag en 3 keer per week is volgens artsen in ieder geval een goede richtlijn.

Poepangst kan verschillende redenen hebben

Voor poepangst zijn verschillende redenen. Denk allereerst aan een gevoel van schaamte en een gebrek aan privacy, want we vinden het niet prettig dat mensen op ons wachten of ons kunnen horen of ruiken. Daarnaast is het voor veel mensen ook een probleem van hygiëne. We willen onze grote boodschap niet doen op een vies of stinkend toilet. Daarom is het toilet in de trein ook de minst populaire plek.

Poepen uitstellen kan voor vervelende problemen zorgen

Hoewel het niet levensbedreigend is als u een keer uw ontlasting ophoudt, kunt u dit toch beter niet doen. Het kan namelijk tot verschillende gezondheidsproblemen leiden. Zo kan het uiteindelijk zorgen voor harde (pijnlijke) ontlasting, verstopping, aambeien en/of anale scheurtjes die gaan bloeden. Een toiletbezoek kan dan ineens heel vervelend worden.

In het meest extreme geval kunt u zelfs het gevoel in uw darmspieren verliezen. Deze rekken namelijk uit wanneer u poep te vaak ophoudt, waardoor u op een gegeven moment niet goed meer aanvoelt wanneer u weer moet. Dit is uiteindelijk echt een stuk vervelender dan toegeven aan uw poepangst. Kortom: laat uw medemens gewoon maar eens een poepie ruiken.

Wat te doen aan poepangst

Wat misschien kan helpen om poepen de volgende keer niet meer uit te stellen, is bedenken dat iedereen poept: u, uw collega’s, maar ook uw huisarts en de koning, om maar wat voorbeelden te noemen. Ook kan praten helpen om het taboe wat meer te doorbreken.

Blijft u het toch lastig vinden? Dan zou u voordat u aan de grote boodschap begint wat toiletpapier in de pot kunnen leggen. Hierdoor voorkomt u de ‘plons’ en laat u geen eventuele remsporen achter. Daarnaast zou u een luchtje mee kunnen nemen om de geur te maskeren. Wat u (als vrouw) ook nog zou kunnen doen: even rammelen aan het prullenbakje. Vaak betekent dit dat u druk bent met het verwisselen van een tampon of maandverband.

Als hygiëne voor u het grootste probleem is, dan zou u ervoor kunnen zorgen dat u altijd een pak vochtige doekjes bij u heeft om vieze wc-brillen af te nemen. En met een klein luchtje in uw tas kunt u naast het maskeren van uw eigen lucht, ook de lucht die er vooraf al hangt verdrijven.

En als u dan toch gaat, let dan ook even op uw houding

Overigens ook de manier waarop u poept, kan van belang zijn voor een goede stoelgang. Zo kunt u het beste in een gehurkte positie plaatsnemen op het toilet. In een eerder artikel leggen we uit hoe dat precies zit.

(Bron: Maag Lever Darm Stichting, Rijnstate ziekenhuis, AD, Quest. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie