spoorwegovergang

Minder ongelukken op spoorwegovergangen

Het aantal ongelukken op spoorwegovergangen is in 2016 gedaald. Er zijn vorig jaar 4 mensen om het leven gekomen en 28 mensen gewond geraakt. Dat is het laagste aantal ooit gemeten. De daling is ingezet sinds begin jaren 80, aldus ProRail.

Minder overgangen

In 1986 kwamen nog 68 mensen om door een botsing met een trein op een overweg. Het aantal dodelijke ongelukken daalde in de afgelopen 30 jaar met 95 procent. Het teruglopende aantal ongelukken komt vooral omdat er nu veel minder overwegen zijn dan vroeger. Waren er 30 jaar geleden nog 3532 overgangen. Tegenwoordig zijn dat er nog maar 2500. Ruim 80 procent van de overwegen zijn tegenwoordig ook beveiligd. Dat was 30 jaar geleden maar 50 procent. Sommige overwegen zijn beter beveiligd en ProRail geeft voorlichting op scholen en bij bedrijven. De meeste ongelukken gebeuren doordat mensen op het laatste moment door de slagbomen glippen.

Grote treinongelukken

In 2016 waren er 2 grote treinongelukken op een overweg. Op 23 februari ontspoorde een Arrivatrein in Dalfsen (Overijssel) nadat hij op een hoogwerker was gebotst. De machinist overleed en 10 mensen raakten gewond. Op 18 november werd het land opnieuw opgeschrikt door een groot treinongeluk. Toen ontspoorde in het Groningse Winsum een Arrivatrein na een botsing met een melkwagen. Daarbij raakten 17 mensen gewond.

Nog ongeveer 100 spoorwegovergangen zijn niet beveiligd. ProRail wil zo snel mogelijk van deze overgangen af. “Dat kunnen we niet alleen. Daar hebben hulp van de gemeente of provincie bij nodig”, aldus een woordvoerder van ProRail.

(Bron: ANP/NOS)

Geef een antwoord