parkeerkosten

Met deze tips bespaart u op parkeerkosten

Parkeerkosten kunnen soms behoorlijk oplopen, zeker in een grote stad. Toch hoeft parkeren niet altijd duur te zijn, zeker met de tips van de ANWB kunt u heel wat besparen. Wij zetten de beste voor u op een rij. 

Vergelijk tarieven

Gaat u een dagje weg met de auto? Dan is het slim om van te voren al uit te zoeken waar u kunt parkeren. Let daarbij niet alleen op de locatie van de parkeerplaats, maar vergelijk ook de tarieven. Deze verschillen namelijk nogal vaak, zeker tussen gemeentelijke en commerciële parkeergarages. Maar vergeet ook de tarieven van verschillen parkeerplaatsen en -garages van dezelfde keten niet te vergelijken, ook deze kunnen soms behoorlijk verschillen, terwijl de locaties in werkelijkheid niet eens zo ver uit elkaar liggen.

P&R plaatsen

U wilt natuurlijk het liefst zo dicht mogelijk bij de plaats van bestemming parkeren, maar parkeergarages midden in het centrum zijn vaak ook de duurste optie. Gelukkig bestaat er in veel grote steden ook de mogelijkheid om uw auto voor een gereduceerd tarief vlak buiten te stad te parkeren en vervolgens de laatste kilometers naar de stad met het openbaar vervoer te bereizen. Vaak zit het kaartje voor de bus of de trein al bij de parkeerkosten in berekend. Dit worden P&R (Parkeren en Reizen) plaatsen genoemd. Op deze manier wordt u toch midden in het centrum afgezet, maar vallen de parkeerkosten een stuk lager uit.

Kort parkeren op straat

Gaat u geen hele dag weg? Voor kort parkeren is het vaak voordeliger om op straat te parkeren, in plaats van in een parkeergarage. Dit komt omdat u op straat alleen betaalt voor de tijd die u daadwerkelijk gebruikt. Waar parkeerautomaten staan en wat de tarieven hiervoor zijn is vaak op het internet te vinden, er bestaan zelfs speciale apps voor. Ook kunt u ervoor kiezen om uw parkeerkosten via een app te betalen. Het voordeel hiervan is dat u per minuut kunt betalen en dus nooit hoeft te betalen voor de tijd dat u niet geparkeerd staat.

Let op de soorten tarieven

Let bij de parkeerautomaat altijd goed op wat voor soort tarief er wordt gerekend. In sommige garages geldt namelijk een uurtarief, waardoor u voor een paar extra minuten parkeren soms voor een heel uur moet betalen. Daarom kunt u beter kiezen voor betalen per kwartier of nog beter; per minuut. Op die manier kunt u behoorlijk wat euro’s besparen.

Langparkeren

Zet u uw auto voor wat langere tijd op een parkeerplaats of in een parkeergarage? Dan doet u er goed aan om van te voren te controleren of er een maximaal dagtarief geldt. Dit is in de meeste garages het geval, maar soms is het dagtarief niet afgetopt waardoor parkeren soms wel dubbel zo duur kan worden.

Verlies uw parkeerkaartje niet

Een simpele manier om geld te besparen is het goed opbergen en niet kwijtraken van uw parkeerkaartje. Bij een verloren parkeerkaart moet u soms namelijk zelfs meer betalen dan het dagtarief voor een nieuw kaartje. In gemeentelijke parkeergarages in Amsterdam kost het verlies van een parkeerkaart u zelfs 3 keer het dagtarief, wat in sommige garages neerkomt op 189 euro. Houdt u parkeerkaartje dus altijd goed bij u, bijvoorbeeld in uw portemonnee of telefoonhoesje.

Controleer openingstijden

Staat uw auto geparkeerd in een parkeergarage en wilt u wat later op de avond wegrijden? Controleer dan van te voren altijd de openingstijden van de parkeergarage. Veel garages zijn tegenwoordig 24 uur per dag open, maar dit geldt niet voor alle parkeergarages in Nederland. Als u dan te laat bent zult u de parkeerdienst moeten bellen om alsnog weg te kunnen rijden en dit kost vaak aardig wat geld. Dan is het een kleine moeite om van te voren even de openingstijden uit te zoeken en extra kosten te voorkomen.

(Bron: ANWB, Bespaarinfo.nl, Fixico.nl)

Geef een reactie