parkeerapp

Parkeergeld betalen met een parkeerapp, hoe werkt dit?

Waar we vroeger voor parkeren op straat betaalden met muntgeld, gaat dat tegenwoordig met de pinpas. Daarnaast kan het betalen vaak ook met de mobiele telefoon. Er komen steeds meer zogenoemde parkeerapps bij. We leggen uit hoe dit werkt en wat de voor- en nadelen zijn.

Wat is een parkeerapp?

Een parkeerapp is een applicatie voor op de smartphone. Door middel van GPS herkent de app waar u bent en voor welke parkeerzone u moet betalen. U hoeft dus geen fysiek kaartje meer te halen, maar uw kenteken wordt digitaal geregistreerd. Bijna elke gemeente in Nederland heeft tegenwoordig de mogelijkheid om per parkeerapp te betalen.

Hoe werkt het?

De apps werken op de iPhone en Android-smartphones. Er zijn verschillende aanbieders van parkeerapps, maar in de basis werken ze ongeveer gelijk. De apps zijn gratis te downloaden in de Appstore of Google Playstore. Voor het 1e gebruik moet u zich registreren. Hierbij vult u (onder meer) uw kenteken en bankrekeningnummer in. Zodra u ergens parkeert, herkent de GPS op uw telefoon in welke zone u parkeert. Check wel altijd of de GPS de juiste locatie aangeeft. Daarna start u de parkeertijd. Zodra u klaar bent met parkeren stopt u de parkeertijd via dezelfde app. Deze geeft dan aan hoe lang u geparkeerd heeft en wat de kosten zijn. Het ligt eraan welke app u gebruikt, maar de meeste aanbieders rekenen nog transactiekosten per parkeerbeurt. Dit varieert volgens de Consumentenbond tussen de 0,19 euro en 0,50 euro per parkeeractie. Ook zijn er apps die abonnementen voor parkeren aanbieden.

Abonnementen

Met een abonnement betaalt u een vast bedrag per maand voor parkeren. Dan betaalt u daarna per keer dus alleen de kosten voor het parkeren zelf. Wie meerdere keren per week ergens parkeert, is vaak goedkoper af met een abonnement. De prijzen variëren per aanbieder van 1,99 euro tot 4,49 euro per maand. Bijna elke app heeft wel een abonnement optie, behalve Flitsmeister en parkeren via de Rabo App. Welke apps er nog meer zijn, benoemen we verderop.

Extra kosten

In sommige parkeerapps komen er nog extra kosten bij. Bijvoorbeeld als u per sms een herinnering krijgt voor de parkeeractie. Dit kost tussen de 0,16 euro en 0,35 euro per bericht. Herinneringen in de app zelf of per mail zijn vaak wel gratis. Niet alle apps bieden de optie tot herinnering trouwens. Ook een 2e kenteken op uw account toevoegen kan bij sommige aanbieders. Hier worden soms ook extra kosten voor gerekend. Dit wisselt tussen 1 euro en 2,50 euro.

parkeren
Lees ook: Parkeren? Met deze tips is het een fluitje van een cent

Welke parkeerapps zijn er?

Er zijn inmiddels behoorlijk wat parkeerapps. Dit zijn de 9 grootste en bekende, op alfabetische volgorde.

  • ANWB Onderweg (werkt samen met Yellowbrick)
  • App Parking (Ook wel bekend als SMSParking)
  • EasyPark
  • Flitsmeister
  • Parkmobile
  • Parkline
  • Parkeren met Rabo App (gekoppeld aan de app van Rabobank)
  • Stadsparkeren (werkt samen met Parkmobile)
  • Yellowbrick (de bekendste en meest gebruikte)

Voordelen van een parkeerapp

De voordelen van zo’n parkeerapp zijn er meerdere. Zo hoeft u niet meer op zoek te gaan naar een betaalautomaat. Voor wie slecht ter been is, kan dit zeker handig zijn. In de rij staan te wachten om een kaartje te halen is dan dus ook verleden tijd. Ook hoeft u niet meer vooraf in te schatten hoe lang u van plan bent te blijven staan. De parkeerapp berekent nadat u klaar bent hoe lang u heeft gestaan en wat het kost. Deze kosten worden vaak 1 keer per maand van uw rekening afgeschreven. Een overzicht van de parkeeracties wordt meestal per mail gestuurd.

Nadelen van een parkeerapp

Nadelen zijn er ook. Zo moet u zich registreren en komen er extra kosten bij kijken voor het parkeren. Ook moet u eraan denken de parkeeractie weer te stoppen voordat u wegrijdt. Anders loopt de klok, en dus de kosten, gewoon door. Ook kan het een keer voorkomen dat de GPS op uw telefoon niet de juiste parkeerzone aangeeft. Dan loopt u alsnog het risico op een boete en betaalt u voor niks.

Conclusie

Kijk voor uzelf dus of parkeergeld betalen via een parkeerapp handig is. Als u geen smartphone heeft, kan het sowieso niet. Daarnaast is het goed om te bekijken hoe vaak u een parkeeractie start, om te oordelen of een abonnement voor u interessant is. Wie er weinig gebruik van maakt, zal beter af zijn zonder abonnement en dus per keer transactiekosten betalen. Lees ook eens onze tips om te besparen op parkeerkosten.

(Bron: Consumentenbond, AutoWeek. Foto: Wut_Moppie/Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Thibaud TC says:

    De Qpark app ontbreekt in het rijtje. Die berekent overigens geen transactiekosten.
    Ook de PayByPhone app ontbreekt en berekent ook geen transactiekosten. Deze app is ook te gebruiken in vrijwel heel Europa, erg makkelijk.